Гласуването на електоралната колегия в САЩ засега съответства на резултатите от изборите

  • 19 декември 2016 21:55

  • 2314
  • 2
Гласуването на електоралната колегия в САЩ засега съответства на резултатите от изборите
© gettyimages

Членовете на електоралната колегия на САЩ, която избира президента, за момента гласуват в съответствие с резултатите от ноемврийските избори, предаде БТА, цитирайки АП.

Доналд ТръмпДоналд Тръмп Доналд Тръмп - американски бизнесмен и политик Доналд Тръмп е роден на 14 юни 1946 г. в нюйоркския не е изгубил подкрепата на нито един член на колегията според преброените гласове в 10 щата, в които той спечели на 8 ноември: Джорджия, Кентъки, Небраска, Северна Каролина, Тенеси, Западна Вирджиния, Арканзас, Южна Каролина, Мисисипи и Оклахома. Ранните резултати показват 88 гласа за Тръмп и 43 за демократката Хилари КлинтънХилари КлинтънХилари Клинтън (по баща Родъм)– американска юристка и политичка. Хилари Родъм е родена на 26. За победа са необходими 270 гласа в електоралната колегия. Съгласно резултатите от 8 ноември Тръмп би трябвало да получи подкрепата на 306 членове на колегията, а Клинтън 232 - членовете на електоралната колегия са общо 538. Гласуването продължава, но почти няма данни членове на колегията от Републиканската партия да оттеглят подкрепата си от победителя от 8 ноември.

Над 200 души се събраха на протест срещу Тръмп пред щатския конгрес в Пенсилвания въпреки минусовите температури. Протести имаше също в Колорадо, Джорджия, Южна Каролина, Вирджиния, Тексас, Небраска и други щати. Те обаче едва ли ще убедят електоралната колегия да се откаже от Тръмп. Според допитване на АП само един републиканец е казал, че ще гласува за друг.
За 6 януари е насрочено общо заседание на Конгреса, на което ще бъдат утвърдени официално резултатите от гласуването на електоралната колегия, след което новият президент ще може да положи клетва на 20 януари.

Последвайте канала на

Филип Епитропов
2314 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар

2016.12.22 | 00:20

2
Килъри пак ще увисне, голям яд я яде..!
Cholky White

2016.12.21 | 16:29

1
Vote For Trump Vote For Obama,Good For People Good For America Good For The World

Добави коментар

Водещи новини