Полицията в Ню Йорк с невиждани мерки за охрана на парада по случай Деня на благодарността

  • 24 ноември 2016 14:46

  • 3178
  • 0
Полицията в Ню Йорк с невиждани мерки за охрана на парада по случай Деня на благодарността
© Getty Images/Guliver

Полицията в Ню Йорк ще използва камиони, пълни с пясък, детектори за радиация, кучета, обучени да откриват взривни вещества, и тежко въоръжени полицаи, за да обезпечи сигурността на парада по случай Деня на благодарността, след като групировката "Ислямска държава" насърчи последователите си да го атакуват, съобщи Ройтерс.

Властите очакват 3,5 милиона души да се съберат по 4-километровото трасе на парада в Манхатън за излъчваното по национални телевизии събитие, което поставя началото на пазаруването за празниците с гигантски балони под формата на анимационни герои.

82 пълни с пясък камиона на службата по чистотата ще бъдат ползвани като мярка срещу заплаха от "Ислямска държава", която определи парада като "отлична мишена". Групировката насърчи читателите на пропагандното си онлайн списание "Румия" да използват моторни превозни средства, за да убият и ранят участници в парада, по подобие на атентата от Деня на Бастилията в Ница, Франция, при който загинаха над 80 души.

Камионите, които ще бъдат разположени, тежат 16 тона и двойно повече, когато бъдат напълнени с пясък. Това прави изместването им трудно, дори ако бъдат ударени от голямо превозно средство. На пресконференция вчера кметът на Ню Йорк Бил де Блазио отрече да има достоверна или конкретна информация за заплахи към парада. Полицията ще използва пълните с пясък камиони и за охрана да намиращия се близо до трасето на парада "Тръмп Тауър", дом и щаб на кампанията на избрания президент Доналд Тръмп.

Парадът е насрочен за 9:00 ч. сутринта местно време. Той ще тръгне от "Сентръл парк", ще продължи по "Шесто авеню" и ще завърши близо до универсалния магазин "Мейси" на "34-та улица".

Де Блазио съобщи, че около 250 000 души са излезли вчера, за да гледат как се надуват балоните. Той каза, че нюйоркската полиция е подготвена да охранява парада. Тази година полицията ще забрани движението на превозни средства по преките около маршрута на парада, за разлика от предходни години, за което ще използва камиони и 114 по-малки автомобили.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
3178 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини