САЩ изтеглят част от войските си от ЕС?

  • 12 ноември 2016 19:36

  • 45606
  • 39
САЩ изтеглят част от войските си от ЕС?
© Getty Images/Guliver

НАТО се опасяваше от победа на Доналд ТръмпДоналд Тръмп Доналд Тръмп - американски бизнесмен и политик Доналд Тръмп е роден на 14 юни 1946 г. в нюйоркския на президентските избори в САЩ, тъй като той нееднократно е проявявал скептично отношение към алианса. Сега в Брюксел не изключват Вашингтон при новата администрация да реши да изтегли част от войските си от Европа, пише германското списание "Шпигел", цитирано от ТАСС.

В таен доклад на щаба на генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг подробно се описва сценарий, при който Тръмп е президент на САЩ. В него експертите разиграват варианти, при които Тръмп изпълнява заплахата си да участва по-малко в опазването на сигурността на Европа или дори да изтегли част от американските войски от континента, пише "Шпигел".

Ако Тръмп наистина предприеме такава стъпка, едва ли ще може да се компенсират загубите, дори от страни като Германия, тъй като те нямат военни части, които биха могли да заменят американските. Именно този фактор може да доведе правителствата на ЕС до обсъждане на ролята на ядреното оръжие в системата за отбрана на блока, пише списанието.

В предизборната си кампания Доналд ТръмпДоналд Тръмп Доналд Тръмп - американски бизнесмен и политик Доналд Тръмп е роден на 14 юни 1946 г. в нюйоркския направи редица остри изказвания по адрес на съюзниците в НАТО. "Ние обезпечаваме сигурността им, предоставяме им военна и друга защита, а те "скубят" САЩ. Те трябва или да си платят, включително и за предишен недостатъчен финансов принос, или да си вървят. И ако НАТО се разпадне заради това, значи ще се разпадне", казваше милиардерът.
Той освен това заяви, че "САЩ поемат непропорционално голям дял от разходите на НАТО".

Страните от НАТО трябва да заделят за общия фонд на алианса не по-малко от 2 процента от своя БВП. САЩ плащат 3,6 процента, а Великобритания - 2,1 процента. Останалите страни не изпълняват този критерий, например делът на Германия е 1,2 процент от БВП, или 40 милиарда долара, отбелязва ТАСС, цитирана от БТА.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
45606 39

Свързани новини

Коментари 39

Добави коментар
RIMJOB

2016.11.24 | 19:52

35
Да се разпада тва шибано нато? За кво е, Варшавския договор вече го няма!

2016.12.10 | 19:31

39
За съжаление го няма Варшавския Договор, а ни е по-необходим от всякога.
ste

2016.12.10 | 19:31

38
Рачев, драскачо, ти си позора на България! Продажно копеле, нещастно! Комбинацията за която говориш е да не допуснат Русия да им отговори с ракети, когато те я нападнат! При това безопасността на Европа, и още повече на България, не ги интересува. На тях им трябва нашата и Украинската територия за да са възможно най-близко до Русия, защото добре помнят че прехваления Пейтриът в Ирак сваляше една неуправляема направена от тръба ракета средно от петия път, а руският вече осталял С-300 сваля управляеми ракети от първия изстрел с вероятност 95%. А руснаците имат С-400, вече произвеждат С-500 и разработват С-600... При другите видове оръжие горе-долу е същото. Затова единственият шанс на Америте е да нападнат отблизо и отвсякъде. Те го знаят и се готвят. Това е тяхната конфигурация. И ти си част от нея.
ste

2016.12.10 | 19:31

37
Всичко, което правят америте в Европа, Украйна и Кавказ е да лишат Русия от възможността да се защити в случай на нападение - да й разрушат с първи внезапен удар военните и другите ключови оекти и максимално да унищожат населението. После да прехванат оцелелите ракети още на стартовия участък на траекторията - когато са най-уязвими. И останалият 1 % да се опитат да унищожат преди да са се разделили бойните глави и лъжливите цели. Т.е. 99% ще бъде унищожено на Руска и Европейска, но не на американска територия. Това е което Путин се опитва да каже, но медиите извън Русия го блокират. Не казвам че е ангел, но в случая е прав.

2016.12.10 | 19:31

36
ВОВА ЩЕ ВИ ГО ЗАВРЕ ЧЕТВЪРТИТ ! ПЕДЕРАСТКИ МЪРШИ ! ДА ЖИВЕЕ РУСИЯ !
ste

2016.11.24 | 19:52

34
От кво толкоз се пазят? Всичко е намислено - да изпапкат целия свят - който не им се даде доброволно, демократично и мирно ще го бомбардират. Русия им била виновна! България вече я глътнаха - всичката е на чужденци - за българите нищо не остана - продаваме си земите за трохи от хляба дето сами си го изработваме! Трябвало някой да им компенсира загубите! Какви загуби, дрисльовци! Вие на носите загуби и вие трябва да ни платите за разсипването на хубавата ни страна! Американско робство!
ste

2016.11.24 | 15:10

33
Българите - за нов Варшавски договор!
ЗАЩО бойкоуглу ИЗБЯГА ОТ КАЗАРМАТА А ОТИДЕ В АНАДО

2016.11.24 | 14:06

32
ГРОБАРИТЕ ОТ ГЕРБ/ГРОБ ОБИЧАТ ТУРЦИ ДА ГИ ОНОЖДАТ)))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))А БОЙКО ФЕСА ГО ИБЪТ В УСТАТА И В ГЪЗА ТУРЦИТЕ А ТИКВОЧА ЯКО ГЪЛТА ,ДА НЕ БИ КАПКА СПЕРМА ДА ПРОПУСНЕ --------------------------------БОЙКОООООООООООООООООООООО КУРВООООООООООООООООООО БОЛИ ЛИ ГЪЗА МА ПАЧАВРОООООООООООООООООООООООООООООООООООООООООООООООООООООООООООООООООООООООООО

2016.11.13 | 16:34

31
Никой не дружи с Русия! Натиска се като пияна гювендия но никой не я харесва!
monarch

2016.11.13 | 16:34

30
Рано или късно,неолибералите които управляват ЕС,ще бъдат заменени от дясно-центристки партии,които ще водят друга политика.Ще има превъоръжаване и затягане на контрола.В противен случай с Европа е свършено.

2016.11.13 | 16:33

29
В отговор на ръмженето на Русия спрямо съседите си, САЩ и НАТО разполагат в Полша, литва и Естония корпус "Атлантическа решимост-Север", а в Румъния и България корпус "Атлантическа решимост-Юг" . САЩ е в НАТО, но конфигурацията е договорена такава, за да може /докато НАТО се наумуват/ САЩ да реагират

2016.11.13 | 15:00

12
ръмжене се чува само от идиотите които искат да скарат Русия с ЕС, но понеже вече зъби нямат само си ръмжат, да го духат

Добави коментар

Водещи новини