Американски служби: Възможни са злонамерени действия на Русия във връзка с вота в САЩ

  • 04 ноември 2016 09:38

  • 1833
  • 4
Американски служби: Възможни са злонамерени действия на Русия във връзка с вота в САЩ
© gettyimages (архив)

Русия едва ли е способна да използва кибершпионаж, за да повлияе върху изхода от президентските избори в САЩ, смятат американските разузнавателни служби. Но тя може да продължи да се намесва след гласуването на 8 ноември, за да сее съмнения в легитимността на резултата, пише в. "Вашингтон пост".

Тази оценка отразява широкоразпространеното безпокойство сред американските разузнавателни служби, че опитите на Русия да разстрои механизмите на демокрацията в САЩ вероятно ще продължат след изборите, засилвайки политическото напрежение, отбелязва изданието, което се позовава на американски служители. Представители на службите за сигурност в САЩ не изключват възможността за поръчани от Русия действия, целящи да всеят смут в деня на изборите. През последните седмици служители на министерството на вътрешната сигурност са събрали доказателства, че някой е "преглеждал" управлявани от властите бази данни и компютърни системи, свързани с гласуването. "Не е ясно дали те наистина сериозно са се опитали да проникнат", каза американски служител.

Все пак благодарение на децентрализирания характер на системата за гласуване в САЩ е изключително трудно да бъдат разстроени изборите в национален мащаб. Според цитираните от "Вашингтон пост" източници е по-вероятно Русия да използва хакерски средства, за да разкрие или измисли данни за манипулиране на гласуването, опитвайки се да делегитимира резултат, който републиканският кандидат за президент на САЩ Доналд ТръмпДоналд Тръмп Доналд Тръмп - американски бизнесмен и политик Доналд Тръмп е роден на 14 юни 1946 г. в нюйоркския казва, че може да откаже да приеме, ако не спечели изборите.

Белият дом досега не е разпорежда ответни мерки, макар американските разузнавателни среди да са почти сигурни, че Русия е организирала компютърната кражба на хиляди деликатни документи, публикувани от "Уикилийкс" през последните месеци. Разгласените материали включват документи на Националния комитет на Демократическата партия и имейли на Джон Подеста, който е шеф на кампанията на кандидатката за президент на Демократическата партия Хилари КлинтънХилари КлинтънХилари Клинтън (по баща Родъм)– американска юристка и политичка. Хилари Родъм е родена на 26.

Американското правителство от месеци обмисля ответни мерки, но се тревожи, че ако се предприемат действия преди изборите, това ще даде на Русия време да причини по-непосредствени вреди в последните дни на надпреварата. То също така не иска да взема решения за изостряне на напрежението, което може да има сериозни последици за следващия президент на САЩ.

Според цитираните от "Вашингтон пост" американски служители обмисляните възможности включват изгонване от САЩ на повече предполагаеми сътрудници на руското разузнаване, налагане на нови икономически санкции срещу руски структури, свързани с предполагаемите хакерски действия, и предприемане на кибератаки срещу руски компютърни системи.

Решението на правителството на САЩ вероятно ще зависи от това какво може да направят руснаците в идните дни. Евентуална атака за разстройване на изборите може да накара Вашингтон да предприеме по-агресивен отговор, казват американски служители. Свързаното с изборите напрежение между САЩ и Русия е част от по-широкообхватно засилване на враждебността между някогашните противници от Студената война. Двете страни водят война чрез поддържани от тях групи в Сирия, съревновават се за влияние на други места в Близкия изток и са в обтегнати отношения заради намесата на Москва в Украйна, отбелязва американският вестник.

Последвайте канала на

БТА
1833 4

Свързани новини

Коментари 4

Добави коментар

2016.11.07 | 04:23

4
Скапаните САЩ за всичко РУСИЯ им е виновна ! Осраха се в целия свят , всички ги мразят , особено след като убиха Югославия , Ирак , Либия ! Добре че поне в Сирия Путин ги срита !
Крум Усаински-Крупник

2016.11.07 | 04:22

2
Цървули!!!Никакви ченгесарски разработки на Фалиралата Сибирско-Азиатска Кочина,няма да дестабилизират САЩ!!!Никакви КГБ-та,няма да предотвратят краха на Фалиралият Сибирско-Азиатски Катун!!!Справка-СССР!!!Американците ще ликвидират поредната авторитарна екзема и ще я демократизират!!!Честито,лумпени русофилски безмозъчни и продажни болшевишки олигофрени!!!

2016.11.07 | 04:22

3
Явно лудницата има ден на отворените врати

2016.11.07 | 04:22

1
Диагнозата е параноя....болни мозъци..! Не се лекува.

Добави коментар

Водещи новини