Арестуваха заподозрения за убийството на двамата полицаи в САЩ

  • 02 ноември 2016 21:10

  • 6617
  • 0
Арестуваха заподозрения за убийството на двамата полицаи в САЩ
© Getty Images/Guliver

Полицията в северния американски щат Айова съобщи, че е задържала заподозрян за днешното убийство на двама полицаи, предаде Ройтерс. И предполагаемият убиец, и жертвите са бели.

Полицаите били убити в патрулни коли при отделни и непредизвикани атаки. Телата им били открити в интервал от около 20 минути в Ърбъндейл, богато предградие на Де Мойн, и в самата столица на Айова.

Заподозреният се казва Скот Майкъл Грийн, на 46 години. Той изглежда е действал сам.

Полицията не посочи предполагаеми мотиви за убийствата. Възможно е обаче заподозреният да е влязъл наскоро в конфликт с полицаи, отбелязва Ройтерс.

На 10-минутен видеозапис, качен в Ютюб миналия месец, мъж, който се представя като Скот Грийн, показва своя кавга със служители на реда на гимназиален стадион по време на мач по американски футбол. Той се оплаква на полицаите, че чернокожи го нападнали на трибуните, докато развявал флага на Конфедерацията при изпълнение на националния химн на САЩ, и казва, че иска да подаде официално оплакване. Служителите на реда обясняват на записа, че мъжът е бил изведен от стадиона, тъй като предизвикал безредици на трибуните.

Ройтерс посочва, че не е в състояние да потвърди дали заподозреният и мъжът от записа са един и същи човек, пише БТА.

Флагът на Конфедерацията е расистки символ, асоцииран с робовладелския Юг през Гражданската война в САЩ в периода 1861-1865 г., отбелязва агенцията.

Това е поредната атака срещу полицаи в Съединените щати на фона на разгорещените дебати за евентуална дискриминация на малцинства от правоохранителните органи.

Министърът на правосъдието и главен прокурор на САЩ Лорета Линч призова американците да не си правят прибързани заключения за мотивите на извършителя на двойното убийство. "Сега е период на особено силно напрежение и недоверие между правоохранителните органи и много общности. Няма послание в убийството. Насилието не създава нищо. То само унищожава", каза Линч.

Преди случая в Айова, 50 полицаи са загинали в резултат на стрелба, двама от тях при нещастни случаи, от началото на годината в Съединените щати при изпълнение на служебните си задължения.

Във връзка с двете убийства кандидатката на демократите на президентските избори на 8 ноември Хилари Клинтън отмени свой митинг в Де Мойн днес заедно със своя съпруг, бившия президент Бил Клинтън, и кандидата на партията за вицепрезидент Тим Кейн, предаде Асошиейтед прес.

Клинтън и Кейн обаче ще продължат предизборните си прояви в Айова. Кандидатът на републиканците за Белия дом Доналд Тръмп също реагира на новината за убийствата. Той написа в Туитър, че се моли за семействата на двамата полицаи.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
6617 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини