Близките на загиналите на 11 септември ще могат да съдят Саудитска Арабия

  • 09 септември 2016 21:23

  • 9364
  • 4
Близките на загиналите на 11 септември ще могат да съдят Саудитска Арабия
© Getty Images/Guliver (архив)

Семействата и близките на жертвите от атентатите на 11 септември 2001 г. ще могат да съдят чужди държави. Това се предвижда с новите законодателни инициативи, които Конгресът на САЩ прие днес. Предстои законът да бъде приет и от президента Барак Обама. Законът е наречен "Правосъдие срещу спонсорите на тероризма"

Така например близките на убитите ще могат да предяват искове към Саудитска Арабия, заподозрени, че са подкрепяли атентаторите.Петнайсет от 19-те атентатори бяха саудитци, припомня Франс прес. Рияд обаче вече изрази несъгласието си с приетия закон. Държавният глава на САЩ също е скептичен по отношение на тази възможност. Той допуска, че това е в разрез с принципа за имунитет на държавите от граждански и наказателни преследвания.

"Този закон ще промени традиционното международно право за имунитета на държавите. Президентът на САЩ продължава да се опасява, че този закон ще направи Съединените щати уязвими от други съдебни системи по света", заяви през май говорителят на Белия дом Джош Ърнест, след като Сенатът одобри текста на закона.

Последвайте канала на

БТА
9364 4

Свързани новини

Коментари 4

Добави коментар
народът

2016.09.12 | 10:16

3
Кога в България, близките на загиналите от болшевишкия терор ще могат да съдят Русия?
БЕЗУМИЕ БЪЛГАРСКО!

2016.09.12 | 10:17

4
ТИ КАЖИ КОГА БЛИЗКИТЕ НА УБИТИТЕ СОФИЯНЦИ ЩЕ СЪДЯТ ЩАТИТЕ ЗА ХВЪРЛЕНИТЕ БОМБИ И ЗАЩО СОФИЯНЦИ НЕ СА НАТРОШИЛИ ПАМЕТНИЦИТЕ НА ТИЯ УБИЙЦИ?!?!????

2016.09.12 | 10:16

2
ХА ХА ХА нема такава смешка, не друг а ЦРУ,ФБР, и не знам си кои си там скапани СРАЩ-ски служби трябва да съдят близките на загиналите!!!!!
асд

2016.09.12 | 10:16

1
Значи фащ ходи да бомбандира други държави когато не ги кефят, а когато бизнес партньорите им от СА им взривяват зградите и им избиват населението се правят на луди и оставят хората сами да съдят цяла държава. че как става тази работа. сега няма ли на тази средновековна ислямиско варварска монархия да и хвърлят бомби за демокрация. садам, асад и кадафи са диктатори, а ислямистките монархии какви са? или едните са от нашите терористи, другите са от чуждите. Много им е лицемерна демокрацията на тия.

Добави коментар

Водещи новини