Младата Дилма Русеф – пред военен съд заради участие в съпротивата

  • 07 декември 2011 19:31

  • 1102
  • 0
Младата Дилма Русеф – пред военен съд заради участие в съпротивата
©

Неизвестна снимка на бразилския президент от 1970 г. показва младата Дилма РусефДилма Русеф Дилма Вана Русеф е бразилски икономист, политик, 36-ят поред президент и първата жена-президент на изправена пред военен съд в Рио де Жанейро заради участието й в съпротивата. Фотографията стана хит в интернет, пише вестник "Фигаро".

Снимката е направена няколко седмици, след като Русеф попада в ръцете на тайната полиция на Бразилия и след мъчения в затвора на бразилската диктатура, продължили 22 дни.

Въпреки мъченията Русеф не предава никого

а според легендите тя дори плюе в лицето на мъчителите си. За разлика от други участници в съпротивата, Русеф отказва да сведе поглед или да прикрие лицето си с ръце.

Фотографията беше извадена от архивите на бразилската военна полиция неотдавна от журналиста Рикардо Амарал. Тя ще бъде публикувана в негова биографична книга за Русеф, която се очаква да излезе в Бразилия.

В интернет снимката обаче вече се разпространява на фона на изказване на Русеф от 7 май 2008 г., направено пред разследваща комисия в бразилския Сенат. Тогава сенаторът от опозицията Агрипино Мая обвинява Русеф, че е лъжкиня, защото не е казала истината, когато са я разпитвали по време на диктатурата.

В отговор Русеф припомня, че е била жестоко измъчвана и че да се лъже при такива мъчения никак не е лесно.

"Горда съм, че тогава излъгах, защото така спасих живота на моите другари"

думи на Русеф пред комисията в Сената. Когато през 2008 г. това изявление на бъдещата президентка на Бразилия е направено публично достояние, предизвика истинска сензация.

Сега неизвестната снимка представя бразилския държавен глава в нова и непозната за някои светлина, отбелязва вестникът.

"Фигаро" припомня ролята на Русеф по време на съпротивата и посочва, че през октомври президентката създаде комисия, която да разследва за първи път в историята на страната нарушенията на правата на човека, извършени по време на бразилската диктатура.

Комисията обаче само ще разкрие виновните за нарушенията на човешките права, но няма да отмени амнистията, която е в сила в страната от 1979 г. Така виновните няма да бъдат съдени, както стана в Аржентина.

Въпреки това създаването на комисията се смята за малка революция

Досега Бразилия си оставаше единствената страна в региона, която не разследва, нито осъди отговорните за установяването на диктатура.

Последвайте канала на

1102 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини