САЩ ще отпуснат на Аржентина 1,5 милиона долара в помощ на борбата с престъпността

  • 04 август 2016 19:54

  • 980
  • 0
САЩ ще отпуснат на Аржентина 1,5 милиона долара в помощ на борбата с престъпността
©

Държавният департамент на САЩ ще отпусне 1,5 милиона долара на Аржентина в помощ на реформите и програмите за борба с организираната престъпност и наркомафията, заяви държавният секретар Джон Кери на среща с аржентинския външен министър Сусана Малкора в Буенос Айрес, предаде ТАСС.

Кери каза, че средствата "ще бъдат отпуснати незабавно". "Сътрудничеството между страните ни в тази област през следващите месеци ще се засилва", подчерта той. Държавният секретар отбеляза, че САЩ ще съдействат на Аржентина да въведе ефективна система за проверка на пристигащите в страната бежанци. Преди време Буенос Айрес обяви, че ще приеме 3500 преселници от Сирия.
По-рано днес Джон Кери се срещна с аржентински бизнес лидери.

На срещата той призова аржентинците да проявят търпение в очакване на икономическия напредък при управлението на президента Маурисио Макри. Макри дойде на власт миналата година с обещание за приток на инвестиции, който обаче все още не е факт, посочва Ройтерс

При първото си посещение в Аржентина като ръководител на американската дипломация Кери се обърна към аржентинците, изразяващи все по-голямо недоволство от икономическата стагнация: "Промяната не може да стане изведнъж. За да се отървеш от лошите навици се иска малко време, на инвестициите също е нужно време да започнат да създават инерция. Аз, както и президента Барак Обама, обаче сме напълно убедени, че Аржентина е на прав път. Хората трябва да проявят търпение", каза държавният секретар.

Пазарно ориентираната политика на Макри последва осемте години на строг държавен контрол върху икономиката при управлението на предишния президент Кристина Фернандес де Киршнер.

Анализатори на централната банка очакват тази година аржентинската икономика да се свие с 1,3 процента. Правителството не е правило прогнози. Макри обеща икономиката да претърпи обрат през втората половина на тази година.

От Буенос Айрес Кери ще отпътува за Бразилия, за да присъства утре на церемонията по откриване на олимпийските игри в Рио де Жанейро.

Последвайте канала на

Росица Валентинова
980 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини