Обама пратил самолет с 400 млн. долара за Иран

  • 04 август 2016 11:33

  • 8390
  • 4
Обама пратил самолет с 400 млн. долара за Иран
© GettyImages

Американското правителство тайно е изпратило в Иран самолет с 400 милиона долара през януари, когато бяха освободени четирима американци, задържани в Техеран, съобщава в. "Уолстрийт джърнъл", като цитира американски и европейски служители, пише "Монитор".

Парите били докарани с необозначен товарен самолет. Те били в различни валути, включително евро и швейцарски франкове. САЩ ги доставили от централните банки на Холандия и Швейцария. Използването на чуждестранна валута било необходимо заради забраната за извършване на финансови операции между САЩ и Иран в американски долари.

Парите представлявали първата вноска от споразумение за 1,7 милиарда долара, постигнато от американското правителство с Иран за уреждане на спор за провалени оръжейни сделки, сключени малко преди падането през 1979 г. на последния ирански монарх - шах Мохамад Реза Пахлави.

Сделката, уреждаща претенции пред международен съд в Хага, съвпадна по време с официалното влизане в сила на ядреното споразумение между Иран и световните сили, включително САЩ.

Висши американски служители отрекоха да има връзка между плащането и размяната на затворници, при която четирима американски граждани бяха освободени от Иран в замяна на освобождаването на седмина иранци от САЩ. Според тях двете неща просто са съвпаднали по време, а не са резултат от договорка за взаимни услуги.

В речта си от 17 януари т.г. президентът на САЩ Барак ОбамаБарак Обама Барак Обама - политик и 44-и президент на САЩ. Роден е на 4 август 1961 г. в Хавай. Той е първият заяви, че след сключването на ядреното споразумение с Иран вече е време да се реши още един проблем – а именно връщането на американците. Но не е съобщавал за плащането.

Американски служители обаче признават, че ирански представители, участвали в преговорите за размяна на затворници, са казали, че искат парите, за да покажат, че са получили нещо осезаемо.

Според ирански медии висши служители на Иран са определили парите като плащане на откуп, посочва "Уолстрийт джърнъл".
 

Последвайте канала на

Novini.bg
8390 4

Свързани новини

Коментари 4

Добави коментар

2016.08.06 | 22:37

4
е оти бе макак

2016.08.06 | 22:37

3
Нали не преговаряхме
да бе

2016.08.06 | 22:37

2
А , а Хилъри след него може и от пурите на мъжа си да им прати! Затова да стискаме палци на Тръмп, че няма да останат пури!
а

2016.08.05 | 00:56

1
АКО АМЕРИКАНЦИТЕ ВЗЕМА ТА ИЗБЕРАТ ПО ПОГРЕШКА ХИЛЪРИ, ТЯ ЩЕ ПРАЩА МАЙ ПОРЕДНИТЕ "НЕЖНИ" РЕВОЛЮЦИИ,НЕ ЛИ?

Добави коментар

Водещи новини