Обама разкритикува остро изказванията на Тръмп против мюсюлманите

  • 14 юни 2016 21:47

  • 3103
  • 7
Обама разкритикува остро изказванията на Тръмп против мюсюлманите
© Getty Images/Guliver

Президентът на САЩ Барак ОбамаБарак Обама Барак Обама - политик и 44-и президент на САЩ. Роден е на 4 август 1961 г. в Хавай. Той е първият остро разкритикува изказванията на кандидата на републиканците за Белия дом Доналд ТръмпДоналд Тръмп Доналд Тръмп - американски бизнесмен и политик Доналд Тръмп е роден на 14 юни 1946 г. в нюйоркския и ги определи като "в разрез с ценностите и идеите" на САЩ, предаде Франс прес.

"По-различно ли да започнем да се отнасяме с американските мюсюлмани? На специално наблюдение ли да ги подлагаме? Да ги дискриминираме ли заради вярата им?", запита Обама в първата си реакция на вчерашното изказване на Тръмп, последвало атентата в Орландо.

Това не е Америката, която искаме. Различно отношение към американските мюсюлмани няма да направи страната по-сигурна, а по-несигурна, защото ще подхраним схващането сред поддръжниците на "Ислямска държава", че Западът мрази мюсюлманите, заяви Обама, цитиран от Асошиейтед прес.

Той заяви това ден след като Тръмп повтори предложението си временно да се забрани на мюсюлмани от чужбина да влизат в САЩ.
САЩ са основани на свободата на вероизповеданието и не правят религиозни проверки. Подобни изказвания карат американските мюсюлмани да мислят, че правителството им ги е предало, каза Обама.

Президентът също така разкритикува републиканците, които го обвиняват, че не иска да назове директно терористичната заплаха и не използва израза "радикален ислям", когато говори за тероризма, предаде ДПА.

"Няма нищо вълшебно в израза "радикален ислям". Това е политическа тема на обсъждане, а не стратегия", заяви Обама след среща с екипа си за национална сигурност, с които обсъди борбата срещу ИД и бе информиран за развоя на разследването на нападението в нощния гей клуб в Орландо.

Обама настоя, че ясно е заявявал, че екстремистите изопачават исляма и целта му е да стане ясно, че САЩ не са настроени против всички мюсюлмани безразборно.

Обама поиска от Конгреса да върне забраната над купуването на автомати, за да затрудни терористите в желанието им да убиват американци, предаде АП.

Кандидатката на демократите за президент Хилари КлинтънХилари КлинтънХилари Клинтън (по баща Родъм)– американска юристка и политичка. Хилари Родъм е родена на 26 също поиска такава забрана, а кандидатът на републиканците Доналд ТръмпДоналд Тръмп Доналд Тръмп - американски бизнесмен и политик Доналд Тръмп е роден на 14 юни 1946 г. в нюйоркския е против.

Нападателят в Орландо Омар Матин е използвал автомат, с който е убил 49 души.

Забраната над полуавтоматичните оръжия изтече през 2004 г. Мнозинството републиканци и някои демократи в Конгреса са против връщането й.

Обама изрази солидарността си с гей общността в САЩ след убийството на 49 души в Орландо в най-кървавото нападение в света срещу гей общността, предаде Франс прес.

"Държа да припомня, че не сте сами. Американският народ, нашите съюзници и приятели по света са заедно с вас", заяви Обама.

Той заяви, че ИД вече е в отбранителна позиция и се затруднява да вербува чуждестранни бойци. "ИД не е била в състояние да извърши успешно голямо нападение в Ирак или Сирия от една година", изрази задоволство Обама, който добави, че благодарение на международните усилия потокът от чуждестранни бойци към групировката значително е намалял. Според американското разузнаване числеността на ИД е спаднала до най-ниското си равнище за над две години и половина, посочи той.

Обама изброи финансовите загуби на ИД, убитите 120 нейни лидери и командири и загубата на близо половината от територията й в Ирак. "Ще загубят още повече, а в Сирия също непрекъснато губят позиции", увери той и повтори решителността си да унищожи ИД, пише БТА.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
3103 7

Свързани новини

Коментари 7

Добави коментар

2016.06.20 | 07:49

5
ТРЪМП ПРЕЗИДЕНТ!

2016.06.20 | 07:49

7
по-зле, мюсли е!
Pl

2016.06.20 | 07:49

6
Тръмп ще ги разтури тези прокажени изчадия,а тоя беинспортс е олигофрен
beIN SPORTS

2016.06.19 | 21:48

2
!Debil
няма име

2016.06.20 | 07:40

3
Негър, педераст и мюсюлманин влизат в един бар. Барманът пита: "Какво да бъде, господин Обама"?

2016.06.20 | 07:49

4
МУАХА-ХА-ХА-ХА-ХА.....НАПРАВО МЕ РАЗБИ ! БРАВО ! ПО-ТОЧНО КАЗАНО,НЯМА НАКЪДЕ !
beIN SPORTS

2016.06.19 | 21:48

1
EI Gqursko Kupavo Seme?!?

Добави коментар

Водещи новини