Бърни Сандърс печели първичните избори на демократите в щата Индиана

  • 04 май 2016 07:10

  • 1201
  • 1
Бърни Сандърс печели първичните избори на демократите в щата Индиана
© Gettyimages

Сенаторът от Върмонт Бърни Сандърс печели първичните избори на демократите в щата Индиана, по прогнозни резултати, съобщени от американски телевизии, предаде БТА, цитирайки ДПА.

Сандърс е спечелил 53 процента от гласовете, побеждавайки фаворита Хилари КлинтънХилари КлинтънХилари Клинтън (по баща Родъм)– американска юристка и политичка. Хилари Родъм е родена на 26, която получава 47 процента, при преброени 64 процента от бюлетините. Победата на 74-годишния сенатор в щата, разположен в центъра на страната, изглежда неочаквана, отбелязва ТАСС. Анкетите в навечерието на изборите сочеха за победа на Клинтън с разлика от най-малко 7 пункта. Експерти смятат, че решаваща роля е изиграла активната кампания на Сандърс в Индиана, включително речите му пред студените в местните университети, на които им допадат идеите на "демократическия социалист".

В Индиана се разиграват гласовете на 92 делегати за конгреса, на който официално ще бъде издигнат кандидатът на Демократическата партия на президентските избори през ноември. Мандатите в този щат се разпределят пропорционално на гласовете, дадени за всеки от участниците в предизборната надпревара, т.е. по схемата "победителят няма да вземе всичко". Затова сериозни промени в разположението на силите сред демократите, участващи в надпреварата за Белия дом, няма да се случат. В момента Клинтън си е осигурила подкрепата на 2165 делегати на бъдещия форум, а Сандърс - само на 1357. За да бъде номиниран за кандидат-президент на националния конгрес в края на юли във Филаделфия, претендентът демократ трябва да разполага с подкрепата на 2383 от 4764 делегати.

Последвайте канала на

Филип Епитропов
1201 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2016.05.04 | 16:46

1
Клинтън е обвързана с големите корпорации, които владеят медиите. Ако слушаш новините в америка Клинтън е сочена за безпорен победител откак е започнала кампанията. Но забележете, че състезанието продължава. Сандерс събра 44 милиона дарения за кампанията си за една седмица. Клинтън -12 милиона. Сандерс е рядко бижу, което би преобърнало наопаки хегемонията на банки и корпорации затриващи човечеството бавно но сигурно.

Добави коментар

Водещи новини