Обама разгневи поддръжници на излизането на Великобритания от ЕС

  • 22 април 2016 15:42

  • 6746
  • 2
Обама разгневи поддръжници на излизането на Великобритания от ЕС
© Getty Images/Guliver

Поддръжници на излизането на Великобритания от Европейския съюз реагираха днес гневно на призива на американския президент Барак ОбамаБарак Обама Барак Обама - политик и 44-и президент на САЩ. Роден е на 4 август 1961 г. в Хавай. Той е първият за оставане на Обединеното кралство в общността, предаде Асошиейтед прес.

Обама, който трябва да се срещне по-късно през деня с британския министър-председател Дейвид КамерънДейвид КамерънДейвид Камерън - политик и премиер на Великобритания от 2010 до 2016 г. Роден в Лондон на 9 октомври 1966 г., заяви в статия за в. "Дейли телеграф", че ЕС "засилва глобалното лидерство на Великобритания".

Лидерът на евроскептичната Партия за независимост на Обединеното кралство Найджъл Фараж настоя Обама да "не се меси".
Кметът на Лондон Борис Джонсън, който е лидер на кампанията за излизане от общността, заяви, че американците "никога не биха помислили да участват в нещо подобно на ЕС".

Той написа в статия във в. "Сън", че позицията на Обама е "поразителен пример за принципа "прави, каквото казвам, а не каквото върша".
Джонсън спомена твърдение, че бюст на някогашния британски премиер Уинстън Чърчил е бил махнат от Овалния кабинет след избирането на Обама и върнат в посолството на Великобритания. По думите на лондонския кмет "някои казват, че това било символ на наследствената неприязън, която президентът, имащ отчасти кенийски произход, изпитва към Британската империя, на която Чърчил е бил толкова ревностен защитник".

Според Белия дом тази история не е вярна и бюстът продължава да стои на видно място в президентската резиденция.

Коментарите на Джонсън предизвикаха критики от негови политически противници, а внукът на Чърчил Никълъс Соумс, който подобно на лондонския кмет е депутат от Консервативната партия, определи статията му в "Сън" като "ужасна" и "напълно погрешна в почти всичко", пише БТА.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
6746 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
Путин

2016.04.26 | 09:04

2
Да интересува те Путин и скъпата нафта....

2016.04.25 | 11:27

1
Хич не ни интересува сбарканяк баня, нито давид някой си от английските хомота.

Добави коментар

Водещи новини