Обама: САЩ ще преследват активно "Ислямска държава"

  • 23 март 2016 21:00

  • 2035
  • 14
Обама: САЩ ще преследват активно "Ислямска държава"
© Getty Images/Guliver

Ден след атентатите в Брюксел президентът на САЩ Барак Обама заяви днес, че борбата с "Ислямска държава" е неговият най-важен приоритет, и обеща групировката да бъде преследвана до пълното й унищожение, предаде Асошиейтед прес.

Обама подчерта, че има много задачи, но премахването на варварския тероризъм е негов най-важен приоритет. "Въпросът е, как да го направим по интелигентен начин?", попита той.

"САЩ ще продължат да оказват всякаква помощ, която могат, за разследването на тези нападения и изправянето на нападателите пред правосъдието", обеща американският президент на съвместна пресконференция в Буенос Айрес с аржентинския си колега Маурисио Макри, предаде Ройтерс.

Обама обаче не показа да има планове за промяна на стратегията си срещу "Ислямска държава" след атентатите в Брюксел, за които тя пое отговорност, отбелязва АП. Президентът на САЩ се ограничи да каже, че подходът му за борба с групировката се променя постоянно, за да съответства на заплахата, и обеща той да бъде непоклатим и решителен.

При нападенията в Брюксел загинаха най-малко 31 души, а 270 бяха ранени.

Обама подчерта, че както САЩ, така и Аржентина трябва да разбират тъгата на белгийците, защото и двете страни са понасяли терористични атаки. Той призова светът са подкрепи борбата срещу актовете, които определи като "злобни и безсмислени".

Обама подложи на критика републиканските кандидати, които заявиха, че ще подложат "Ислямска държава" на "масирани бомбардировки", отбелязва АП. Това би било не само нехуманно, а и контрапродуктивно, защото ще помогне на "Ислямска държава" да набира по-лесно членове, подчерта той.

Дискриминацията на мюсюлманите е недопустима, подчерта Обама, цитиран от ТАСС. Той изрази убеждението си, че отсъствието на големи терористични атаки в САЩ през последните години се обясняват отчасти с "патриотизма и социалната интегрираност" на американските мюсюлмани. Целенасоченото следене на мюсюлманите в местата, където има компактни общност, е аморално и безсмислено. "Току-що пристигнах от страна, където се вършат подобни неща", заяви той, визирайки Куба. Но подобно решение е наклонена плоскост, и не е подходящо за САЩ. "Ние не сме такива", увери Обама.

В отговор на молба да коментира подобни призиви, отправени от претендентите за кандидат-президентската номинация на Републиканската партия, Обама напомни, че един от отправящите тези призиви политици, сенатор Тед Круз, е етнически кубинец.
Вашингтон е готови да окаже всякаква подкрепа на новото аржентинско правителство, отбелязва ТАСС. "САЩ са готови да работят с аржентинското правителство в този исторически преходен период във всякакви форми, които се сторят полезни" и на двете страни, подчерта Обама.

Той говореше за "преходен период", защото при предишната лява власт в Аржентина отношенията между Вашингтон и Буенос Айрес не бяха особено близки. Новото дясно правителство в южноамериканската страна обаче следва курс към сближаване със САЩ.

Президентите на САЩ и Аржентина се обявиха за възможно най-бързо решение на кризата в Бразилия. Обама заяви, че темата не е обсъждана подробно и изрази увереност, че "бразилската демокрация е достатъчно зряла, законовите им системи и структури са, според мен, достатъчно силни, за да може този проблем да бъде решен по начин, който да позволи на Бразилия да просперира и да бъде важният световен лидер, който е", предаде Ройтерс. "Ние имаме нужда от силна и ефективна Бразилия за нашата собствена икономика и за мира по цял свят", подчерта президентът на САЩ, цитиран от ТАСС.

"Говорихме за това", добави аржентинският президент Макри. "За нашата страна Бразилия е главен стратегически партньор. Надяваме се Бразилия да излезе укрепнала от този период на изпитания и това да се случи възможно най-скоро", подчерта той.

Последвайте канала на

Нора Виткова
2035 14

Свързани новини

Коментари 14

Добави коментар

2016.03.27 | 13:23

14
ДА ИДВА ТРЪМП ДА ОПРАВЯ РАБОТАТА.

2016.03.24 | 22:55

13
ПОВЯРВАХМЕ ТИ ДР.ОБОНГО

2016.03.24 | 22:53

12
бегай шмъркай кока бе маймун, знаем че си мюсюлманин, ти си най-големия терорист бе боклук

2016.03.24 | 16:03

11
Да бе Сащ и Турция са основните им спонсори кого ще преследват?

2016.03.24 | 16:03

10
Egati naglata majmuna !

2016.03.24 | 09:37

2
Shibana majmuna ot nqkoq djungla. Nali e syshtata poroda kato islqmskite podprimati...

2016.03.24 | 16:03

9
На тоя черен ислямист не му вярвам на нито една дума!
sisi boata

2016.03.24 | 16:03

8
Тия са големи смешковци.

2016.03.24 | 16:03

7
ХАХАХХАХАХАХАХХА как като в Сирия ли 4 години ги въоражавахте и обучавахте ...

2016.03.24 | 16:03

6
Защо ли не ти вярвам като говориш Обама?
OBAMA NAIBA KURVA BOIKOYGLY

2016.03.24 | 09:38

5
GULTAI BOIKEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEE mameto ti PAZAVROOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOO

Добави коментар

Водещи новини