САЩ: Антимюсюлманската риторика подхранва пропагандата на ислямистите

  • 12 януари 2016 07:11

  • 1128
  • 1
САЩ: Антимюсюлманската риторика подхранва пропагандата на ислямистите
© Getty Images/Guliver

Антимюсюлманската риторика в САЩ в предизборната кампания подхранва пропагандата на ислямистките въоръжени групи, предупреди Държавният департамент, цитиран от Франс рес.

Държавният департамент, който обичайно се въздържа да взима отношение към вътрешната политика, не спомена по име никой претендент за Белия дом, но ясно намекна за милиардера Доналд Тръмп, който умножава враждебните изказвания към исляма и мюсюлманите. Едно от изявленията му бе използвано неотдавна във видеозапис на сомалийските ислямисти шебаб, напомня АФП.
"Няма изпит по религия тук, в Съединените щати, и не бива да има. Всеки коментар в обратната посока може да подхрани пропагандата на екстремистите", каза говорителят на Държавния департамент, допълва БТА.

Той намекна за факта, че Тръмп се появи във видео на сомалийските ислямисти шебаб, свързани с Ал Каида, които искат да привлекат нови бойци и призовават американските мюсюлмани "да избягат от потисничеството на Запада и да отидат в земите на Исляма", напомня АФП.

Доналд Тръмп, фаворит за републиканската президентска кандидатура, предложи да бъде забранен достъпът на мюсюлмани в САЩ след джихадистките атентати в Париж и в Сан Бернардино, в Калифорния.

Последвайте канала на

1128 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2016.01.25 | 00:58

1
От 60-те години се упражнява спотайване и политкоректни изказвания спрямо мюсюлманството, но всички виждаме, че това също няма никакъв ефект.

Добави коментар

Водещи новини