Дете без гражданство се ражда на всеки десет минути някъде по света

Дете без гражданство се ражда на всеки десет минути някъде по света. Проблемът се разраства заради конфликта в Сирия, породил най-тежката миграционна криза в Европа от 1945 г., съобщи Организацията на обединените нации, която си поставя за цел да премахне статута на апатрид - човек без гражданство - до 2024 г.

Проблемът с апатридите се задълбочава, цитира Франс прес Върховния комисар на ООН за бежанците Антонио Гутериш, който ще представи утре доклад по въпроса в централата на ООН в Ню Йорк.

В страните, където живеят 20-те най-големи групи апатриди - водещи сред тях са Мианма, Кот д'Ивоар и Тайланд - всяка година се раждат най-малко 70 000 деца без гражданство. "В краткото време, в което децата се учат да бъдат деца, липсата на националност оставя тежък отпечатък и поражда проблеми, които тегнат над тях през цялото детство. Това ги обрича на дискриминация, разочарование и отчаяние", пише Гутериш в доклада.

Тези хора са лишени от достъп до образование, здравеопазване и работа. При конфликти нерегистрирането на ражданията създава особено голяма опасност децата на мигранти и бежанци да останат без гражданство. Такъв е случаят с конфликта в Сирия, където според ООН се разрази най-голямата хуманитарна криза в света.

Това принуди четири милиона души да избягат в съседни страни, стотици хиляди потърсиха убежище в Европа, а по бежанските маршрути се раждат много деца, се казва в доклада на ООН.

Поради дискриминацията по пол, вписана в сирийския закон за гражданството, сирийските деца имат право на сирийска националност само по бащина линия. Но тъй като конфликтът лиши близо 25 на сто от домакинствата на сирийските бежанци от баща, който да заяви националността, издаването на удостоверение за раждане остава единственият начин да се докаже гражданството на детето в много случаи.

Затова Върховият комисар за бежанците изтъква, че регистрирането на ражданията има жизнено значение за децата на сирийските бежанци, родени в приемни страни и разделени от родителите или семействата си. ВКБООН призовава държавите да позволят на децата да придобиват националността на страната, в която са се родили, да отменят дискриминационните закони и практики и да гарантират регистриране на ражданията навсякъде по света, добавя АФП.

Коментари

Напиши коментар

Най-четени

Най-коментирани

US

още

Анкета

Историческо ли е според Вас споразумението между Атина и Скопие за името Северна Македония?

Историческо ли е според Вас споразумението между Атина и Скопие за името Северна Македония?

Вашите лични данни

Ние събираме и обработваме Вашите лични данни.

За осигуряване на правата ви по GDPR, молим за Вашето съгласие.

Ще използваме данните за осигуряване на по-доброто Ви преживяване на нашите сайтове.

Ако натиснете бутона Приемам всички, ще дадете съгласието си на нас и на всички трети страни, описани детайлно в Политиката за поверителност и Политиката за бисквитките.

Защо е необходимо моето съгласие?

На живо "Трето полувреме" - коментарно студио след Белгия - Тунис