Джон Кери иска САЩ да запазят лидерска роля в ЮНЕСКО

  • 18 октомври 2015 16:49

  • 1521
  • 0
Джон Кери иска САЩ да запазят лидерска роля в ЮНЕСКО
© Getty Images/Guliver

Държавният секретар на САЩ Джон Кери призова неговата страна да остане част от Изпълнителния съвет на ЮНЕСКО, въпреки че не е платила милиони долари членски внос, дължими за последните 4 години, предадоха световните агенции. Кери обеща да работи с Конгреса за възстановяване на финансирането, което Вашингтон прекрати през 2011 г. заради приемането на Палестина като пълноправен член, припомня Ройтерс.

В реч в централата на ЮНЕСКО в Париж Кери заяви, че ще е му е по-лесно да аргументира възстановяването на финансирането пред Конгреса, ако САЩ са част от Изпълнителния съвет.

"Искаме да бъдем преизбрани в Изпълнителния съвет, защото вярваме, че както за САЩ, така и за ЮНЕСКО ще е по-добре, ако връзките ни са по-тесни", заяви Кери пред страните членки и представители на организацията. "Кандидатирайки се за преизбиране, както президентът Барак Обама, така и аз обещаваме да работим с нашите бивши колеги в Конгреса на САЩ и да направим всичко, което можем, за да възстановим финансирането на САЩ за ЮНЕСКО", добави той.

Американски закон забранява на САЩ да осигуряват средства на международни организации, които признават палестинската държава. Администрацията на Обама се опитва безуспешно да убеди Конгреса да възстанови финансирането на организацията, отбелязва Асошиейтед прес.

Кери подчерта, че въпреки финансовите ограничения, САЩ играят важна роля, подкрепяйки целите на ЮНЕСКО, отбелязва Франс прес. Той посочи, че те са подкрепили резолюция, поставяща акцент върху образованието като начин за борба с радикализацията, както и други резолюции за достъпа до образование и климатичните промени. Следващият месец те ще бъдат домакини на среща на ЮНЕСКО за борба с "Ислямска държава" и други екстремистки групировки.

САЩ загубиха правата си да гласуват в Общото събрание на ЮНЕСКО през ноември 2013 г. по силата на правилника на агенцията, след като Вашингтон предстана да плаща членския си внос. Те обаче останаха членове на Изпълнителния съвет, който следи за изпълнението на програмите, определени от общото събрание.

В момента Вашингтон дължи 300 милиона долара неизплатени средства на ЮНЕСКО. Преди да оттеглят финансовата си подкрепа, САЩ осигуряваха 22 на сто от годишния бюджет на организацията. Израел загуби правото си да гласува в Общото събрание на ЮНЕСКО заедно със САЩ, след като също спря финансовия си принос заради приемането на Палестина.

"Имаме нужда от вас, нуждаем се от САЩ", заяви от своя страна генералният директор на ЮНЕСКО Ирина Бокова, цитирана от АФП.

Последвайте канала на

1521 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини