Кери: Хаосът и безредиците са свързани с климатичните промени и сигурността на прехраната

  • 17 октомври 2015 20:20

  • 2240
  • 0
Кери: Хаосът и безредиците са свързани с климатичните промени и сигурността на прехраната
© Getty Images/Guliver

Глобалната стабилност е пряко свързана с климатичните промени и тяхното отражение върху продоволствената сигурност на милиарди хора, заяви днес държавният секретар на САЩ Джон Кери, цитиран от Асошиейтед прес.

В реч на "Експо Милано 2015" Кери заяви, че хаосът и безредиците, свързани с предизвиканите от климатичните промени проблеми в земеделието, представлява международна заплаха. Световното изложение в Милано се фокусира върху сигурността на прехраната и Кери призова участниците да предприемат спешни действия срещу климатичните промени.

"Не се заблуждавайте, последствията се простират далеч отвъд глада", заяви Кери. "Не става дума само за глобалната сигурност на прехраната, става дума за глобалната сигурност, точка".

Той заяви, че предизвиканата от сушата масова миграция от селата към градовете в Сирия - близо 1,5 милиона души - е изострила политическото напрежение преди избухването на гражданската война в страната, довела до най-тежката бежанска криза от Втората световна война.

"Не твърдя, че кризата в Сирия е била предизвикана от климатичните промени - очевидно не беше", заяви Кери. "Тя беше предизвикана от брутален диктатор, който бомбардираше с варели бомби, подлагаше на глад, изтезаваше и обгазяваше собствения си народ. Но опустошителната суша очевидно влоши още повече ситуацията", отбеляза той.

Кери призова правителствата по света да предприемат спешни действия срещу климатичните промени. По думите му, без такива действия "ужасяващата бежанска ситуация, пред която сме изправени днес, ще бледнее в сравнение с масовите миграции, до която вероятно ще доведат силните суши, покачването на морското равнище и други последствия от климатичните промени".

"Истината е, че ако световната общност не се обедини, за да противодейства на климатичните промени, всеки от тези проблеми - наводнения, суша, екстремен климат, повишаването на киселинността на океаните, гладът и недохранването, всички те само ще се влошават", предупреди Кери, цитира БТА.

Освен справянето с предизвикателствата пред глобалната сигурност, дължащи се на климатичните промени, трябва да се обърне внимание на опасността от глад сред големи групи от бързо нарастващото световно население, подчерта първият дипломат на САЩ. Това ще изисква спешни действия за регламентиране на риболова, преминаване към устойчиво земеделие, премахване на разхищенията и доставяне на храната там, където е необходима, добави държавният секретар на САЩ.

След Италия, Кери ще посети Франция и Испания, отбелязва АП.

Последвайте канала на

2240 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини