Журналист беше признат за виновен за съдействие на хакерската група Anonymous

  • 08 октомври 2015 09:03

  • 1089
  • 0
Журналист беше признат за виновен за съдействие на хакерската група Anonymous
©

Журналистът Матю Кийс е бил признат за виновен от съдебно жури по обвиненията в съдействие на хакерската група Anonymous. Кийс беше арестуван през 2013 г. с обвинения, че е дал достъп на хакерите до компютри на медийната компания Tribune, съобщава агенция "Ройтерс".

По това време той е бил редактор за "Ройтерс", която го е освободила месец по-късно. Самото престъпление е било извършено през декември 2010 г., малко след като Кийс напуснал работата си в местена телевизия в Сакраменто, Калифорния, която е собственост на Tribune. Причина за напускането е била спор с ръководител, пише dnevnik.bg.

Според обвинението малко след това Кийс се е свързал с хакери посредством онлайн чатове. Той им е дал парола за достъп до системата на компанията и ги е призовал да се възползват. Хакерите обаче единствено редактирали една статия в онлайн изданието на вестник LA Times. Вмешателството било открито и премахнато от екипа на изданието в рамките на 40 минути.

Адвокатът на Кийс пледира, че журналистът е невинен. Той заявил пред съда, че се е опитвал да събере информация за репортаж и не е очаквал, че хората, с които контактува, ще последват призивите му. Освен това смята, че нанесените щети не са достатъчно сериозни, за да се смятат за престъпление. Защитата заявява още, че това е атака срещу журналистиката.

Съдебното жури обаче не прие аргументите и призна Кийс за виновен. Според журито доказателствата са достатъчни, че журналистът е подканил хакерите към действие и им е дал достъп до системата на компанията. Освен това има и видеозапис на негов разговор с агенти на ФБР, които са го посетили дни преди да бъде арестуван. На записа Кийс признава, че сам е използвал данните за достъп до системата на компанията след като не е бил нейн служител.

Адвокатът на Кийс ще обжалва решението. Журналистът е заплашен с до 25 години затвор, но обвинението смята да поиска по-малко от пет години, защото престъплението не е голямо.

Последвайте канала на

Novini.bg
1089 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини