Учен: Следващият ураганен сезон потапя Ню Йорк

  • 29 септември 2015 15:20

  • 4739
  • 4
Учен: Следващият ураганен сезон потапя Ню Йорк
© gettyimages

Следващият ураганен сезон може да потопи Ню Йорк, смятат учени, предаде РИА Новости.

Глобалното затопляне и повишаването на морското равнище са увеличили вероятността големи части от Атлантическото крайбрежие на САЩ в околностите на Голямата ябълка и съседния щат Ню Джърси да бъдат залети. "Силните дъждове и наводненията ще се случват средно на всеки 25 години, а не на 500, както е било преди", казва Бенджамин Хортън от университет в Ню Брансуик, САЩ. "Увеличаването на опасността представлява голяма заплаха за този район и заради високата концентрация на хората и предприятията", допълва той.

Експертът и неговите колеги са стигнали до този извод след като изследвали данните за морското равнище и неговите промени в рамките на 2000 години в района на двата щата. Специалистите са сравнили тези показатели с данните за честотата на ураганите за изминалото хилядолетие.

Учените са възстановили историята на колебанията на морското ниво и са установили как върху покачванията на водите са влияели ураганите и благодарение на находките на едноклетъчни морски организми, заселили се на дъното на западната част на Атлантическия океан при приливите и отливите.

Използвайки палеоклиматичната "летопис", специалистите са изготвили компютърна картина на климата на най-големия град в САЩ и неговите околности. Преди началото на Индустриалната революция (началото на ХIХ век) мощните бури са покривали бреговете със слой от 2-2,5 метра и са се появявали веднъж на половин хилядолетие. През последните 50 години обаче подобни потопи трябва ще се случват на всеки четвърт век. Промените са свързани с предизвиканото от човека глобално затопляне, категорични са американските експерти и призовават за бързи и енергични действия.

Последвайте канала на

Валери Зайцев
4739 4

Свързани новини

Коментари 4

Добави коментар

2015.10.06 | 08:29

4
Не стряскайте негрите,че току виж емигрирали в Африка!

2015.10.05 | 23:52

3
Дрън-дрън-ярина. Тези ги разправяйте на старата ми шапка!

2015.10.05 | 23:52

2
Нема страшно.

2015.10.01 | 01:18

1
много добра идея

Добави коментар

Водещи новини