Папа Франциск: Да постигнем баланс, за да се преборим с насилието в името на една религия (снимки+ви

  • 24 септември 2015 16:53

  • 3034
  • 4
Папа Франциск: Да постигнем баланс, за да се преборим с насилието в името на една религия (снимки+ви
© Getty Images/Guliver

Папа ФранцискПапа Франциск Франциск (на латински: Franciscus PP.), до избирането си Хорхе Марио Берголио – римски папа от 13 март пристигна на Капитолия във Вашингтон, за да произнесе историческа реч пред двете камари на Конгреса на САЩ. Вчера той посети президента Барак ОбамаБарак Обама Барак Обама - политик и 44-и президент на САЩ. Роден е на 4 август 1961 г. в Хавай. Той е първият в Белия дом, предаде Франс прес.

Това е първият път в историята, когато папа ще говори пред двете камари на Конгреса.

Главата на Римокатолическата църква Папа ФранцискПапа Франциск Франциск (на латински: Franciscus PP.), до избирането си Хорхе Марио Берголио – римски папа от 13 март призова за бдителност към всички видове фундаментализъм, било то религиозен или не. Речта му бе озаглавена: "За състоянието на Съюза". Това бе исторически акт, първо по рода си слово за папа.

"Трябва да отделим специално внимание на всеки тип фундаментализъм, било то религиозен или от друг вид", призова Франциск, цитиран от БТА. "Необходимо е постигането на деликатен баланс, за да се преборим с насилието, извършвано в името на една религия или на една идеология, като същевременно запазим индивидуалните свободи, заяви папата".

Зад Франциск в пленарната зала седяха вицепрезидентът на САЩ Джо Байдън и председателят на Камарата на представителите Джон Бейнър, и двамата католици. В речта си папата засегна кризата с мигрантите. Той подчерта, че тя е най-голямата по рода си от Втората световна война и изисква взимането на много трудни решения. Нашият свят е изправен пред бежанска криза, която е невиждана по мащаби от Втората световна война насам. "Тази криза ни изправя пред големи предизвикателства и пред множество трудни решения", каза Франциск.

Пред американските конгресмени той подчерта, че Съединените щати трябва да отхвърлят враждебното отношение към мигрантите и да започнат да се отнасят към тях човешки. "САЩ не бива да повтарят греховете и грешките от миналото, свързани с отношението към имигрантите", каза Франциск. "Изграждането на една нация ни задължава да признаем, че ние постоянно трябва да разчитаме на другите и да отхвърлим склонността ни към враждебно отношение", заяви папата. Той каза, че на мигрантите не трябва да се гледа не като на числа, а като на хора.

"Ние трябва да се вгледаме в лицата на тези хора и и да изслушаме историите им, да се опитаме да реагираме по най-добрия начин на тяхната ситуация. Да реагираме по начин, който винаги да е хуманен, справедлив и братски", каза папата. Пред конгресмените той се описа като син на имигранти от Италия, установили се в Аржентина миналия век. "Ние, хората на този континент, не се страхуваме от чужденци, защото много от нас, от хората тук, сме чужденци", припомни Франциск и предизвика аплодисменти от аудиторията.

Той каза, че е щастлив, че 50 години след убийството на правозащитника Мартин Лутър Кинг, Америка продължава да е за мнозина бленуваната земя, земята на мечтите. Папата припомни на американските законодатели, че като членове на Конгреса имат отговорност чрез своята дейност да допринесат за развитието на своята страна. Законодателната дейност винаги се основава на грижата за хората, отбеляза Франциск.

Той подчерта, че е против смъртното наказание. Голямо мнозинство от конгресмените, които слушаха речта му, обаче подкрепят смъртната присъда. "Нашата отговорност е да защитаваме човешкия живот във всеки един негов етап от развитието му. Това убеждение ме накара от началото на мисията ми като папа да защитавам на различни нива каузата на пълното премахване на смъртното наказание", каза папата. Франциск засегна и темата за климатичните промени, като призова за смели действия по въпроса. Той подчерта, че САЩ са призвани да изиграят важна роля в тази насока.

Говорейки пред законодатели от страната, която е най-големият износител на оръжия в света, папата призова да бъде сложен край на оръжейната търговия. Той попита конгресмените защо оръжията се продават на хора, които имат намерение само да причиняват страдания на невинни. "Тъжният отговор на този въпрос ни е известен много добре и той е, че тези оръжия се продават просто за пари. Това са пари, които са пропити с кръв, често пъти кръвта на невинни хора", каза папата. В същото време Франциск заяви, че е законно използването на военна сила срещу несправедлива агресия, като например атаките на ислямистките срещу християни и други религиозни малцинства в Ирак и Сирия, посочва АП.

Светият отец произнесе своята историческа реч при засилени мерки за сигурност. Улиците около Конгреса са блокирани, а полицейското присъствие е голямо. На западната морава край сградата обаче има многохилядно множество, което с трепет очаква появата на папата на балкона на кабинета на председателя на Камарата на представителите. Франциск ще излезе там, след като произнесе речта си, за да приветства хората, които го очакват пред Конгреса. В очакване на появата на папата, събралите се хора следят речта му в Конгреса на огромни екрани, те са над 50 000 души.

След речта си Светият отец ще отпътува от столицата на САЩ за Ню Йорк, където вече го очакват.

 

 

[no comment] Pope Francis greets crowd from speaker's balyony in Washington DC

Posted by euronews on 24 септември 2015 г.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
3034 4

Свързани новини

Коментари 4

Добави коментар
бобо

2015.10.13 | 12:57

4
Преди да се подчиним на Антихриста / папа Франциск / обаче ще има малко театро че уж ''лошите'' капиталисти го гонят и искат да го затрият и уж че Бог е с него така наречените сатанински чудеса оставени за края на времето в което живеем сякаш целият октопод на световната държава и масонство не касае и католицизма и сякаш папата не им дърпа конците зад сцената и уж че Путин не го слуша главата и е срещу тях мдааа ама не ...

2015.09.28 | 22:31

3
ВАТИКАНА,ТЪНЕ В КОРУПЦИЯ,И РАЗКОШ,ПАЗИ МЕ БОЖЕ ОТ ВЪЛЦИ КАТО ТОЯ,БЕЛОСАНИЯ
Аре чупката,заклет враг на Господ Христос!

2015.09.26 | 21:45

2
Папа майната,знам за вашият много коварен план да приготвите пътят на Антихрист,който скоро ще дойде.Вие сте предтеча на Антихрист,нищо не учудвам.Публично си наужким добродушен свещеник,а в сърцето си масон целуващ задника на Антихрист!
има награда

2015.09.26 | 21:37

1
топ мафио НОМЕР 5 в Света.

Добави коментар

Свързани галерии

Водещи новини