ФБР е следяло Габриел Гарсия Маркес

  • 07 септември 2015 14:04

  • 1416
  • 1
ФБР е следяло Габриел Гарсия Маркес
© Getty Images/Guliver

Федералното бюро за разследване (ФБР) на САЩ е следяло световноизвестния колумбийски писател и носител на Нобелова награда за литература Габриел Гарсия Маркес, съобщава в. "Вашингтон пост".

Това се е случвало в продължение на 24 години.

Изданието се е сдобило с част от досието на прочутия творец, предоставено от бюрото. Досега съществуването на тези документи не бе афиширано. Вестник "Вашингтон пост" е получил 137 разсекретени страници от досието, събрано за Маркес от ФБР. Останалите 133 страници все още са с гриф "секретно". Изданието подчертава, че от получените документи не става ясно какви са били мотивите на бюрото да следи Маркес.

Писателят попада в полезрението на ФБР на 33-годишна възраст, дълго преди да се изкачи на литературния Олимп. През 1961 г. той пристига заедно със съпругата и сина си в Ню Йорк като кореспондент на кубинската информационна агенция "Пренса Латина" и това е подтикнало ФБР да започне да следи писателя. Наблюдението е продължило дори след като Маркес е бил удостоен с Нобеловата награда за литература. Вероятно най-голям принос за това има приятелството му с кубинския лидер Фидел Кастро.

Публикуваните във в."Вашингтон пост" данни показват, че разпореждането за наблюдението на Маркес е било дадено лично от шефа на ФБР Едгар Хувър, оглавявал бюрото почти половин век.

Писателят на романа "Сто години самота" почина миналата година в Мексико, припомня БТВ.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
1416 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
ЦАНОВ

2015.09.07 | 17:09

1
Хайде демокраДи. Коментирайте! Все пак Маркес е това. Или не знаете кой е той!?!

Добави коментар

Водещи новини