Пентагонът: Журналисти действат като шпиони

  • 11 август 2015 09:28

  • 1184
  • 0
Пентагонът: Журналисти действат като шпиони
© gettyimages

В публикуван през юни обширен наръчник с нови препоръки, свързани със законите на войната, американското министерство на отбраната сравни журналистите, отразяващи военни конфликти, с шпиони, които в някои случаи може да бъдат третирани като "незаконни бойци", пише в редакционна статия в. "Ню Йорк таймс".

Този първи по рода си документ може да направи работата на военните кореспонденти по-опасна, по-трудна и да я превърне в обект на цензура, предупреждава редакционният екип и настоява наръчникът да бъде оттеглен незабавно. Като цяло журналистите се разглеждат като цивилни, но при някои обстоятелства (които не са много ясно формулирани), те може да бъдат смятани за незаконни бойци. В някои случаи предаването на информация (като информацията, която може да се използва непосредствено в бойни операции) би могла да представлява директно участие в бойните действия, се казва в документа от 1176 страници.

Репортажите за военни операции може да бъдат много сходни със събирането на разузнавателна информация и дори шпионаж, отбелязват авторите на наръчника и приканват журналистите да действат открито и с разрешение на съответните власти. В наръчника се посочва, че може да е необходимо правителствата "да цензурират журналистическата работа или да вземат други мерки за сигурност, така че журналистите да не разкриват секретна информация пред врага".

Ако се допусне този документ да служи за ръководство на командири, правителствени юристи и представители на други страни, това би нанесло големи вреди на свободата на печата. Авторитарни лидери по цял свят могат да го цитират, за да покажат, че деспотичното им отношение към журналистите - включително американски - е до голяма степен в съзвучие със стандартите, установени от американското правителство, предупреждава редколегията на "Ню Йорк таймс".

Аргументът, че някои случаи предаването на журналистическа информация може да бъдат изтълкувано като участие в бойни действия, е абсурден. Също толкова ексцентричен е намекът, че репортери, отразяващи военни действия, трябва да работят единствено с разрешението на "съответните власти" или може да бъдат сметнати за шпиони. За да отразяват военни конфликти като гражданската война в Либия през 2011 г. или войната в Сирия, журналистите са принудени да се промъкват тайно през границата, с огромен риск за живота си. Египет например се опита да дискредитира работата на западни журналисти чрез фалшиви инсинуации, че много от тях са шпиони, отбелязва редакцията.

От 61 убити миналата година журналисти 59 са загинали при отразяването на войни, посочва Комисията за защита на журналистите, публикувала критичен анализ на новия наръчник на Пентагона. Говорител на Съвета за национална сигурност отказа да съобщи дали висши представители на Белия дом са участвали в изработването или са одобрили наръчника. Най-изненадващо представителят посочи изречение в уводните бележки, в което се казва, че той не отразява непременно вижданията "на американското правителство като цяло", отбелязва вестникът.

Това несериозно опровержение няма да попречи на командващите да се позовават на наръчника, щом сметнат за подходящо да запушат устата на пресата. Администрацията на Барак Обама би трябвало да призове министъра на отбраната Аштън Картър да преразгледа документа, който толкова очевидно противоречи на американските закони и принципи, заключава редакционният екип.

Последвайте канала на

БТА
1184 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини