САЩ добавиха четири имена в "списъка Магнитски"

  • 30 декември 2014 10:45

  • 1662
  • 2
САЩ добавиха четири имена в "списъка Магнитски"
© Getty Images/Guliver

Съединените щати добавиха в понеделник още четирима руски граждани към т. нар. "списък Магнитски", който включва нарушители на правата на човека и предвижда забрана за издаване на американска виза и замразяване на авоари в САЩ, ако има такива, предадоха Ройтерс и ТАСС.

В списъка със санкции са включени заместник-министърът на вътрешните работи на Чеченската република Апти Алаудинов и Магомед Даудов, ръководител на администрацията на председателя на чеченското правителство, както и заместник-главният прокурор Виктор Грин и следователят Андрей Стрижов, които според Вашингтон са замесени в прикриването на смъртта на адвоката Сергей Магнитски, отбелязва БТА.

"Конкретно Грин е бил отговорен за започването на две съдебни дела срещу Магнитски след неговата смърт", заяви високопоставен представител на Държавния департамент, цитиран от Ройтерс.

Така броят на лицата, включени в т.нар. "списък Магнитски", нарасна на 34 души, от които 16 са били добавени през 2013 г.

Представителят на Държавния департамент каза, че това може да предизвика ответни действия от страна на Русия, но САЩ са решени да продължат процеса.

Русия обеща през май да предприеме ответни действия срещу определяните от нея като "неоснователни" американски санкции, наложени съгласно закона Магнитски, приет през декември 2012 г. Вашингтон не е обвързал тези санкции с наложените ограничения заради анексирането на Крим от Русия и конфликта в Украйна, напомня Ройтерс.

Сергей Магнитски почина в ареста при съмнителни обстоятелства през 2009 г., а преди задържането си адвокатът обвини чиновници, че са откраднали 230 милиона долара държавни средства. Миналата година той посмъртно бе осъден в Русия за данъчна измама.

Последвайте канала на

1662 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар

2015.01.02 | 17:27

1
Vsichki prestapnici sa liubimci na USA.Kato pochnesh ot I.Pavlov ta stignesh do Boko Tikvata.Znaem vi pedalskia moral !

2015.01.02 | 17:27

2
И защото са им любимци оказват визи и достъп до банкови сметки.Или си много наивен или не си добре. А какво общо пък има Б. Борисов та го сложи при американци и руснаци?happy holidays

Добави коментар

Водещи новини