В. Ню Йорк таймс: Свободният Барак Обама показва мускули

  • 14 ноември 2014 09:39

  • 1666
  • 2
В. Ню Йорк таймс: Свободният Барак Обама показва мускули
© gettyimages

Освободен от натиска на предстоящи избори, Барак ОбамаБарак Обама Барак Обама - политик и 44-и президент на САЩ. Роден е на 4 август 1961 г. в Хавай. Той е първият, който е по средата на своя втори и последен президентски мандат, показва мускули в политиката, пише "Ню Йорк таймс".

С последователните ходове относно промените в климата, имиграцията и неутралността на интернет показват желанието на президента на САЩ да задейства политики, които могат да оформят неговото политическо наследство. Десет дни след победата на републиканците на междинните избори, които им позволиха да установят контрол над двете камари на Конгреса, демократът Обама взе решения в три различни области, което е донякъде функция на дипломатически график, а не на стратегия на Белия дом, констатира вестникът. Например в средата на ноември е планирано Обама да замине за среща на върха в Китай и американските представители се опитват почти през цялата тази година да издействат споразумение за климата, което той да огласи в Пекин.

Все пак - даже въпреки случайното им съвпадане по време - тези последователни ходове показват стремежа на президента да заяви твърди позиции в период, когато неговият рейтинг и политически капитал са достигнали най-ниски нива. Загубата на контрола в Конгреса бе тежък удар, който ще намали възможностите му да управлява, но неговите съветници казват, че той се чувства освободен. Сега той може, твърдят те, да прокара своя дългосрочен дневен ред, без да бъде ограничаван от краткосрочни притеснения за лидерството на своята партия в Конгреса, пише нюйоркското издание.

"Вашингтон пост" отбелязва, че докато Обама се готви да предотврати депортирането на милиони нелегални имигранти в САЩ, в средите на Републиканската партия има разногласия как да се противостои на тази инициатива на изпълнителната власт. Първата група, подкрепяна от партийното ръководство, оспорва тази "амнистия" и ще се възползва от мнозинството си в Конгреса, за да оспори съответните законови промени. Втората, която е рупор на консервативните среди в партията, ще се стреми да блокира решението на президента, като използва гласуването на бюджета, за да "затвори" правителствените служби за известно време, докато президентът омекне и се откаже от идеята си.

Вестникът цитира мнението на умерения конгресмен Чарли Дент (републиканец от Филаделфия), според когото този спор е голямо изпитание за партийните лидери. "Не може да слушаме най-шумните, най-пронизителните гласове в нашата партия", казва той. По думите му в един момент Конгресът трябва да осигури финансиране за правителството и не бива да обвързва това с условия.

Британският "Гардиън" извежда на предно място новината, че Барак ОбамаБарак Обама Барак Обама - политик и 44-и президент на САЩ. Роден е на 4 август 1961 г. в Хавай. Той е първият ще направи заявка за значителна вноска на САЩ във фонд, подпомагащ бедните страни да се справят с климатичните промени. Това става само дни след споразумението между Вашингтон и Пекин за парниковите емисии, отбелязва вестникът. Според него Америка планира да отпусне през следващите четири години между 2,5 и 5 милиарда долара на бедните държави да инвестират в "зелена енергия" и да се справят с повишаването на морското равнище и екстремните атмосферни явления. Този финансов ангажимент ще бъде обявен на срещата на върха на Г-20 в Брисбейн и ще представлява силен сигнал за решимостта на Обама да действа по темата за климатичните промени въпреки факта, че републиканците придобиха пълен контрол върху Конгреса, пише "Гардиън".

Последвайте канала на

БТА
1666 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
гошо

2014.11.18 | 08:05

1
Приберете си обратно ГМОмаймуната.
свидетел

2014.11.18 | 08:05

2
А го мислехте за надежден черен брату6ка. Отново несбъднати бол6еви6ки блянове, хахахаааааааааааа

Добави коментар

Свързани галерии

Водещи новини