Правителството на САЩ е ползвало стотици нацисти като шпиони

  • 28 октомври 2014 18:13

  • 3044
  • 3
Правителството на САЩ е ползвало стотици нацисти като шпиони
© Getty Images/Guliver

Разсекретени документи на американското разузнава показват, че правителството на САЩ е използвало стотици нацисти като шпиони и информатори след края на Втората световна война, съобщава Би Би Си, цитирано от БТА.

ЦРУ е ползвало бившите агенти на Третия райх в борбата си срещу Съветския съюз. Според публикуваните документи, броят на бившите нацисти, взети на работа от службите, е над 1000. Някои от тях били от висшите кръгове на националсоциалистическата партия, а след войната са действали като шпиони на ЦРУ в Европа.

Сътрудникът на нацистите Александрас Лилейкис, смятан за виновен за кланетата на десетки хиляди евреи в Литва, бил нает от САЩ като агент в Източна Германия, а по-късно доведен в Бостън. Има доказателства, че ЦРУ дори се опитало да се намеси, когато Лилейкис станал обект на криминално разследване.

Рекрутирането на нацисти продължило по време на параноята и паниката в началото на студената война. Документите сочат, че и дългогодишният директор на ФБР Едгар Хувър не само е одобрявал ползването на бившите нацисти като шпиони, но и отхвърлял историите за предишните им дела като съветска пропаганда.

Преди седмица разследване на "Асошиейтид прес" установи, че правителството на САЩ е платило милиони долари на десетки нацистки военнопрестъпници, след като ги принудило да напусната страната. Плащанията били извършвани благодарение на вратичка в закона. Министерство на правосъдието на САЩ заяви, че тези плащания са правени на лица, които са се отказали доброволно от гражданството си.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
3044 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар

2015.06.01 | 01:10

3
ТОВА ОБЯСНЯВА ЗАЩО ЕВРЕИТЕ ПРЕСЛЕДВАТ САМО ОПРЕДЕЛЕНИ НАЦИСТИ, ЯВНО НЕ СА ИСКАЛИ ДА СЪТРУДНИЧАТ. АБЕ ИСТИНАТА ИЗЛИЗА РАНО ИЛИ КЪСНО.

2015.05.04 | 11:59

1
Кои евреи от КПСС или от Америка????????

2015.05.04 | 11:59

2
А за НАСА какво ще признаете?

Добави коментар

Водещи новини