САЩ забраниха на учени да си играят с генетиката на вирусите

  • 22 октомври 2014 13:46

  • 2049
  • 0
САЩ забраниха на учени да си играят с генетиката на вирусите
©

Всички научни изследвания, в рамките на които болестотворни вируси и бактерии биват променяни така, че да стават по-заразни, смъртоносни и устойчиви, бяха забранени в САЩ, а финансирането им беше спряно.

Научният мораториум е предложен от Управлението по науката и технологиите и според условията му всички държавни органи в страната прекратяват финансирането на всякакви изследвания по засилването на силата на патогенните микроорганизми, пише "Новинар".

Учените, на които вече са били отпуснати средства, се призовават доброволно да преустановят дейността си. Причината са опасенията, че устойчивите вируси могат да попаднат в ръцете на терористи и да бъдат използвани като опасно биологично оръжие, способно да засегне огромен брой хора за кратко време.

Въпреки разпространението на смъртоносния вирус ебола авторите на идеята обръщат внимание не на него, а на два грипни вируса – тежкия остър респираторен синдром (SARS) и близкоизточния респираторен синдром (MERS), като основна заплаха.

До момента 39 учени са се съгласили да прекъснат работата си за два месеца, докато не бъдат решени въпросите по безопасността. Техни колеги обаче критикуват мораториума, като се страхуват, че ще бъдат създадени много бюрократични спънки, които ще попречат на изучаването на мутациите при вирусите и бактериите.

Това не е първият подобен мораториум в САЩ върху изследванията на микроорганизми. Такъв беше наложен през 2012 година след публикуването на статии с описанието на мутация на птичия грип H5N1.

Последвайте канала на

Борислава Борисова
2049 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини