И Саркози имал проблеми с книга, разказваща за годините му като президент

  • 07 септември 2014 08:03

  • 864
  • 0
И Саркози имал проблеми с книга, разказваща за годините му като президент
© Getty Images/Guliver

Не само френският президент Франсоа ОландФрансоа Оланд  Франсоа Жерар Жорж Оланд - Френски политик и президент от  2012 г. Франсоа Оланд е роден на 12 има проблеми с книга, разказваща подробности от личния му живот. С подобен проблем се сблъсква и предшественикът на Оланд - Никола СаркозиНикола Саркози   Никола Саркози - Политик и президент на Франция (2007-2012 г.). Роден в Париж на 28 януари 1955 г. в, пише сп. "Клоузър".

Двама разследващи журналисти са подготвили книга за президентските години на Саркози, озаглавена "Франция под влияние". В нея авторите й Ванеса Ратиние и Пиер Пеан разказват как през петте си години на власт Саркози успял да утвърди Катар като сила, която не може да бъде заобиколена в Близкия изток.

Това усилие е било от полза и в личен план за Саркози по време на развода му със Сесилия Саркози, твърдят журналистите.

През 2007 г. Сесилия поискала три милиона евро, за да се разведе и тогава Саркози се обърнал за помощ към емира на Катар. Именно последният осигурил исканата сума, а после се похвалил пред ливанската правозащитничка и активистка Анис Накаш, твърдят журналистите.

По настояване на Катар Франция по времето на Саркози се сближи със Сирия, посочват авторите на книгата и отбелязват, че тази опасна връзка накарала предшественика на Саркози - Жак Ширак да го предупреди, че Франция може само да загуби, ако се сближава с Дамаск и разгневява всичките си ливански приятели.

Последвайте канала на

864 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Свързани галерии

Водещи новини