Демократите без план Б, ако Хилари Клинтън откаже да се кандидатира за президент

  • 16 юни 2014 11:53

  • 1598
  • 3
Демократите без план Б, ако Хилари Клинтън откаже да се кандидатира за президент
© Getty Images/Guliver

Какво ли би станало, ако най-популярният представител на Демократическата партия в САЩ Хилари КлинтънХилари КлинтънХилари Клинтън (по баща Родъм)– американска юристка и политичка. Хилари Родъм е родена на 26 най-неочаквано реши да не се кандидатира за президентските избори през 2016 г.?

Това би бил отчайващ сценарий за демократите, които не разполагат с алтернативен кандидат.

Докато в републиканския лагер за крайно оспорваните първични избори се готвят десетина претенденти на по 40-50-годишна възраст, Хилари изглежда се е самоизолирала в лагера на демократите.

Кои са възможните претенденти на първичните избори при демократите?

Вицепрезидентът Джо Байдън открито каза, че смята отново да се кандидатира след загубата си през 2008 г. и успеха си на "второ класиране" с Барак ОбамаБарак Обама Барак Обама - политик и 44-и президент на САЩ. Роден е на 4 август 1961 г. в Хавай. Той е първият. Той обаче е на 71 години - с пет повече от Хилари КлинтънХилари КлинтънХилари Клинтън (по баща Родъм)– американска юристка и политичка. Хилари Родъм е родена на 26 - и въпреки поддържаният от него имидж на непринуден и сърдечен човек, така и не успя да спечели истински демократическия електорат, пише БТА.

Намерение да гласуват за него са заявили едва 12 процента от участниците в публикувана в неделя анкета на Ей Би Си и "Вашингтон пост" - далеч по-малко от 69-те процента за Хилари КлинтънХилари КлинтънХилари Клинтън (по баща Родъм)– американска юристка и политичка. Хилари Родъм е родена на 26.

"Ако втората им най-добра възможност за избор е Джо Байдън, тогава те наистина имат проблем", отбелязва иронично Кевин Мадън - говорител на републиканския кандидат Мит РомниМит Ромни Уилръд Мит Ромни е американски бизнесмен и политик от Републиканската партия. Губернатор на през 2012 г. Интерес към президентските избори изрази почти непознатият в национален мащаб губернатор на щата Мериленд и бивш кмет на град Балтимор Мартин О'Мали.

През февруари той заяви, че се подготвя активно "да предложи по-добър път за страната". Неговата неизвестност обаче прави задачата особено трудна: само 1 процент от участниците в спомената анкета казват, че биха гласували за него - по-малко, отколкото е процентът на грешката.

Същото е и с бившия губернатор на Монтана Брайън Шуицър, който обаче не се поколеба да каже, че "очевидно" би бил по-добър президент от Хилари КлинтънХилари КлинтънХилари Клинтън (по баща Родъм)– американска юристка и политичка. Хилари Родъм е родена на 26.

Лявата фракция в партията възлага надежди на една сенаторка - Елизабет Уорън от Масачузетс, критичка на Уолстрийт, която се ползва с мъничко повече авторитет и популярност. Тя обаче многократно заяви, че няма да се кандидатира.

Освен, че е фаворит на избирателите, Хилари КлинтънХилари КлинтънХилари Клинтън (по баща Родъм)– американска юристка и политичка. Хилари Родъм е родена на 26 разполага и с голямо влияние върху системата за финансиране на предизборните кампании - ключов критерий в САЩ, където президентските кампании струват по неколкостотин милиона долара.

Семейство Клинтън поддържа наследена от президентското управление на Бил Клинтън мрежа от богати дарители, много от които вече обещаха подкрепа на Хилари КлинтънХилари КлинтънХилари Клинтън (по баща Родъм)– американска юристка и политичка. Хилари Родъм е родена на 26, а това отрязва фондовете за потенциалните й съперници.

Демократката обяви, че ще огласи решението си вероятно в началото на 2015 г., и някои я обвиняват, че "замразява" надпреварата.

"Не. Хората могат да правят каквото искат, според собствения си график", защити се тя по телевизия Ей Би Си.

"Ако Хилари не се кандидатира, това ще направи състезанието много отворено", каза пред АФП Хауърд Дийн, кандидат на първичните избори преди 10 години и председател на Демократическата партия от 2005 до 2009 г. "Наистина мисля, че тя още не е решила. Има голяма вероятност да се откаже", допълни Дийн.

Турнето за популяризиране на новата й мемоарна книга "Трудни решения", придружено с интервюта във всички големи американски телевизии, напомня обаче подгряваща обиколка за втора кандидат-президентска компания, до степен, че Рос Даудет от в. "Ню Йорк таймс" озаглави хрониката си тази седмица "Няма алтернатива".

Републиканците не чакат официална покана, за да отправят нападки срещу Хилари КлинтънХилари КлинтънХилари Клинтън (по баща Родъм)– американска юристка и политичка. Хилари Родъм е родена на 26. Те я обвиняват най-вече за неподготвеността на Държавния департамент за терористичното нападение срещу американската дипломатическа мисия в либийския град Бенгази на 11 септември 2012 г.

"Има всички признаци, че тя ще се кандидатира", казва за АФП сенаторът републиканец Дан Коутс, изброявайки публикуването на книгата й, притока от дарения за нейните комитети за подкрепа и свръхнатоварения й график.

"Това са все козове в твоя полза, когато се готвиш да се кандидатираш. Аз изхождам от позицията, че тя ще се кандидатира - до доказване на противното", казва Коутс.

Последвайте канала на

1598 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар

2014.11.21 | 18:15

3
69% за баба Хилари...тези имат добро чувство за хумор.

2014.11.21 | 18:15

2
ЕДИНСТВЕН КАНДИДАТ ЗА ДА НЕ Я ИЗМЕСТИ НЯКОЙ.

2014.11.21 | 18:14

1
taq e maniqk ubiec

Добави коментар

Свързани галерии

Водещи новини