От един донор са заченати 150 деца в САЩ

  • 07 септември 2011 15:11

  • 2439
  • 1
От един донор са заченати 150 деца в САЩ
© Интернет
Броят деца, родени чрез изкуствено осеменяване рязко нараства през последните години, а успоредно с това все повече млади хора откриват, че имат десетки братя и сестри по света. 
 
Все повече се увеличават притесненията сред родителите, донорите и медицинските експерти спрямо непредвидените негативни последствия от популяризирането на донорството на сперма, пише "Списание 8".
 
Скорошен доклад по темата разкри, че съществуват донори в САЩ, станали „бащи" на 150 деца. Това са случаите с много популярни донори, но и средното количество оплождания от един донор надминава 50 броя.
 
Бащинството на толкова много деца от един и същи донор  увеличава риска от широко разпространяване на гени на редки заболявания сред населението. Също така нараства реалната опасност от непредвиден инцест между полубратя и полусестри, които често живеят в един район.  
 
Особено сериозен е проблемът в САЩ, защото там няма законови ограничения относно това колко деца могат да бъдат заченати от един и същи донор. Това позволява на клиниките за изкуствено оплождане и банките за сперма да продават безбройно много пъти гените на някой популярен "баща", заявяват критиците на системата за донорство.  
 
Никой не знае колко деца се раждат по този метод в САЩ, но числото варира някъде между 30 и 60 хиляди на година, като единствената регулация в страната идва от препоръките на професионалситите в бранша, ограничаващи раждането на максимум 25 деца от един донор на населенеие от 800 хиляди души. 
 
В повечето държави съществуват по-строги ограничения за изкуственото оплождане чрез донори, като в България законът допуска до 3 индивидуални раждания от един донор. 

Последвайте канала на

Борислава Борисова
2439 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
Дани

2011.09.09 | 11:42

1
150 братчета и сестрички, които нищо не подозират. А след години като нищо да се стигне до кръвосмешения. Направо е чудовищно.

Добави коментар

Водещи новини