Над 1000 къщи са изгорели при пожарите в Тексас

  • 06 септември 2011 18:51

  • 782
  • 0
Над 1000 къщи са изгорели при пожарите в Тексас
© Guliver / Getty Images

Над 1000 къщи изгоряха в 57-те бушуващи пожара на територията на щата Тексас, предаде Асошиейтед прес.

Най-силно е засегнат районът около град Остин, където пожарите са на практика извън контрол. На пресконференция губернаторът на щата Тексас Рик Пери обяви, че досега пожарите са обхванали над 40 хиляди хектара.

Шефът на аварийните служби в щата Ним Кид призна, че макар да се говори за 1000 изгорени къщи, от края на миналата седмица било невъзможно да се говори за точен брой. Над 600 къщи са изгорели само в окръг Бастроп, на около 40 километра от Остин. Там пожарът, с фронт около 25 километра, е обхванал територия с площ около 30 хиляди хектара. Най-малко 5000 души в окръг Бастроп са били принудени да напуснат домовете си, от тях 400 са настанени във временни убежища.

Рик Пери, който участва в надпреварата за номиниране на кандидат за президент на Републиканската партия, прекъсна кампанията си заради тежкото положение в щата. От ноември досега пожарите на на територията на Тексас са изпепелили над 1,5 милиона хектара, предаде Ройтерс. Последната вълна от пожари дойде след като в продължение на месеци дневните температури не са падали под 40 градуса Целзий.

Пожари в Тексас имаше през април, а през май от високите температури и пожари силно пострада и щатът Аризона. Досега щетите от сушата и пожарите се изчисляват на над 5 милиарда долара.

Последвайте канала на

БТА
782 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини