Обама инспектира щетите от Айрин в Ню Джърси

  • 04 септември 2011 21:44

  • 492
  • 0
Обама инспектира щетите от Айрин в Ню Джърси
©

Президентът на САЩ Барак ОбамаБарак Обама Барак Обама - политик и 44-и президент на САЩ. Роден е на 4 август 1961 г. в Хавай. Той е първият пристигна в работническия град Патерсън, в щата Ню Джърси, за да инспектира щетите от преминаването на урагана Айрин миналия уикенд, предаде Ройтерс.

Към президента демократ се присъедини губернаторът републиканец на Ню Джърси, Крис Кристи, който поиска от Вашингтон федерална помощ за възстановяването на щата.

Ураганът Айрин нанесе поражения из цялата ивица от Северна Каролина до Върмонт, причинявайки смъртта на най-малко 40 души.

Икономическите загуби се изчисляват на над 10 милиарда долара.

Ню Джърси пострада особено тежко от стихията, която причини наводнения, отнесе къщи, заля пътища и мостове и остави стотици хиляди хора без електричество.

Сега Патерсън се нуждае от мащабно почистване, след като река Пасаик излезе от коритото си в центъра на 150-хилядния град, нанасяйки пореден удар на индустриално силния едно време район, пострадал от трудните времена напоследък.

В сряда Обама официално обяви Ню Джърси за бедстващ район, което му позволява да иска федерална помощ. Очаква се президентът да поиска от Конгреса допълнителни средства в помощ на възстановяването след урагана Айрин, но продължаващата бюджетна битка между републиканци и демократи и задълбочаващото се идеологическо разделение между двете партии за ролята на правителството може да усложни възстановителните действия.

В същото време бушуващият над Атлантическия океан ураган Катя се усили до втора категория и скоростта на вятъра продължава да нараства. Към 18 часа българско време вятърът достигна 160 км/ч.

Възможно е утре Катя да стане "силен" ураган с очаквана скорост на вятъра 178 км/ч.

Неяснотата се държи отчасти на тропическата буря Лий над Мексиканския залив и нейния ефект върху придвижването на Катя в края на седмицата.

По-рано днес Лий връхлетя крайбрежието на американския щат Луизиана с ветрове със скорост от 72-75 километра в час.

Последвайте канала на

БТА
492 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Свързани галерии

Водещи новини