Обама изрази надежда за по-легитимно правителство в Украйна

  • 02 февруари 2014 08:48

  • 1047
  • 6
Обама изрази надежда за по-легитимно правителство в Украйна
© Getty Images/Guliver

Американският президент Барак ОбамаБарак Обама Барак Обама - политик и 44-и президент на САЩ. Роден е на 4 август 1961 г. в Хавай. Той е първият изрази надежда, че в Украйна ще бъде формирано по-легитимно правителство, а властите ще осъзнаят, че хората искат да участват в определянето на собствената си съдба, съобщава изданието УНИАН.

По време на онлайн видео конференция с американски граждани Обама заяви, че Вашингтон води активен диалог с опозицията и правителството в Украйна. Държавният глава се обяви срещу законите, които ограничават протестите и свободата на словото в Украйна, като заяви, че те са контра-продуктивни.

Обама изрази разбирането, че украинците гледат на Европа и Запада като на партньори в прехода към по-свободна икономика, но в същото време имат силна историческа връзка и силни икономически отношения с Русия, от които не трябва да се отказват.

Резултатът от преговорите между украинската опозиция и властите и изходът от политическата криза в Украйна трябва да доведат до преразпределяне на властта в държавата. Това пък заяви пред репортери лидерът на украинската опозиционна партия „УДАР” Виталий Кличко в рамките на Конференцията по сигурността в Мюнхен.

„Компромисът за прекратяване на кризата в Украйна може да бъде само пълното преобразяване, смяната на властта. Темата за връщането на конституцията от 2004 година беше обсъждана на почти всички срещи, които проведох по време на конференцията в Мюнхен”, каза Кличко.

„Всички казаха, че именно това може да бъде един от най-ефективните механизми за презареждане и преразпределяне на властта в държавата. Нещата да не бъдат такива, каквито са днес - цялата власт да е съсредоточена в ръцете на един човек и да зависи само от него. Трябва да извадим Украйна от ужаса, на чийто ръб се намира. Абсолютната власт е и абсолютна отговорност”, допълни лидерът на УДАР.

Ако ЕС бе по-активен в края на 2013 година по отношение на случващото се в Украйна, вероятно днешните събития нямаше да се случат, каза в интервю председателят на чешкия парламент на Ян Хамачек.

Хамачек отбеляза, че „Европейският съюз е изпуснал влака”. „Усилията на председателя на Европейския съвет Херман ван Ромпой да предложи нещо на Киев идват твърде късно”, подчерта Хамачек. Той допълни, че сега в никакъв случай не трябва да се допускат решения, които биха довели до по-голяма нестабилност или биха отключили процес на разделение в Украйна.

Ако през ноември Киев бе подписал споразумението за асоцииране с ЕС, украинската икономика щеше да се срине. Това изтъкна външният министър на Украйна Леонид Кожара в рамките на Конференцията за сигурност в Мюнхен, съобщават руски медии. „Решението бе трудно, но правилно”, смята Кожара във връзка с решението на Киев да преустанови подготовката по подписването на документа, което предизвика масовите протести в страната.
 

Последвайте канала на

1047 6

Свързани новини

Коментари 6

Добави коментар
3333

2014.02.03 | 12:32

3
До колкото знам властта в Украйна бе избрана на избори, който наблюдателите от ЕС обявиха за законни и честни.
аз

2014.02.03 | 15:47

6
Това, че правителството на една страна е избрано на избори (за последните избори в Украйна имаше доста критики, но това е друг въпрос) не му дава право да прави каквото си иска! Не може да отнеме демократичните права на хората, гарантирани им със закон!

2014.02.03 | 15:47

4
Колкото по-малко американска намеса в Европа, толкова по-добре.

2014.02.03 | 15:47

5
и в Украйна няма да успеят, защото и на европейците им писна от тяхната мечешка политика, а на руснаците отдавна им е писнало. Очертава се блок ЕС-Русия и американците това ги дразни, но това е бъдещето.

2014.02.03 | 12:32

2
ПРАВИТЕЛСТВОТО В УКРАЙНА Е ЛЕГИТИМНО.
хасан

2014.02.03 | 12:31

1
Еврейско изказване на "не евреина" Обама!

Добави коментар

Водещи новини