Обама почете жертвите от Нютаун

  • 14 декември 2013 21:04

  • 1293
  • 0
Обама почете жертвите от Нютаун
©

В църквите в американското градче Нютаун, щата Кънектикът, камбаните днес удариха 26 пъти, по веднъж за всяка от жертвите на стрелбата в местно училище точно преди една година, предадоха ДПА и АП.

Камбаненият звън прозвуча в същия час, в който миналата година убиецът откри огън в началното училище "Санди Хук". Църквите в други общини в източния щат също се включиха във възпоменателната церемония. Във Вашингтон в Белия дом президентът Барак ОбамаБарак Обама Барак Обама - политик и 44-и президент на САЩ. Роден е на 4 август 1961 г. в Хавай. Той е първият и първата дама Мишел Обама запалиха 26 свещи и запазиха минута мълчание в памет на загиналите 20 деца - на 6 и 7-годишна възраст - и шестима педагози. Обама посвети и седмичното си обръщение на трагедията в Нютаун, призовавайки за по-строг контрол върху оръжията и по-големи грижи за психичното здраве. "Все още не сме направили достатъчно, за да направим нашите общности и държава по-безопасни", каза президентът. "Трябва да направим повече, за да попречим на опасни хора да се сдобиват с оръжие толкова лесно. Трябва да направим повече, за да излекуваме болните мозъци", допълни Обама, като подчерта, че "истинската промяна няма да дойде от Вашингтон", а от американския народ. След трагедията Обама подкрепи законодателство, предлагащо ограничения за притежаването на оръжие, но силно противопоставяне доведе до застой в Конгреса, припомня ДПА.

Нютаун не планира официални церемонии в днешния ден, след като представители на градските власти и роднини на жертвите помолиха медиите да не отразяват годишнината. Губернаторът на Кънектикът Даниъл Малой нареди да бъдат спуснати наполовина знамената на държавните учреждения.

На 14 декември миналата година 20-годишният Адам Ланза откри огън в класните стаи и коридора на училище "Санди Хук", убивайки 20 деца на 6 и 7-годишна възраст и шестима възрастни, след което се самоуби. Преди това мъжът, който страдал от тежко психическо разстройство и чийто мотив още не е изяснен от разследването, убил майка си.

Последвайте канала на

БТА
1293 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини