ЕС и САЩ обсъдиха проблема за шпионирането на комуникации в Европа

  • 19 ноември 2013 07:46

  • 749
  • 0
ЕС и САЩ обсъдиха проблема за шпионирането на комуникации в Европа
©

Еврокомисарят на правосъдието Вивиан Рединг изрази задоволство от "позитивната и конструктивна среща" с министъра на правосъдието на САЩ Ерик Холдър по въпроса за шпионирането на комуникациите в Европа от американските разузнавателни служби, предаде БТА, позовавайки се на АФП. 

Ангажирахме се да ускорим преговорите по споразумението за защита на личните данни, заяви тя пред журналисти след срещата във Вашингтон. Рединг се обяви за възстановяване на доверието между двата континента, пострадало силно през последните месеци след разкритията на Едуард Сноудън, че електронните комуникации на европейски граждани и политици са били следени от Агенцията за национална сигурност на САЩ. Министърът на правосъдието на САЩ Ерик Холдър и министърът на вътрешната сигурност Ранд Биърс изтъкнаха, че тази афера доведе до достойно за съжаление напрежение в трансатлантическите отношения, което трябва да бъде успокоено час по-скоро.

Г-жа Рединг каза, че това е първото признание от Холдър за проблеми с Европа след разкритията. Тя добави, че е получила уверения за бързо и удовлетворително решение във връзка със защитата на личните данни на американските и европейските граждани. Преговорите за защитата на данните ще започнат през пролетта на 2014 г., съобщи Рединг. В срещата участваха също комисарят по вътрешните работи Сесилия Малмстрьом и министрите на правосъдието и вътрешните работи на Литва и Гърция - сегашния и следващия председател на ЕС.

Последвайте канала на

Филип Епитропов
749 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини