САЩ си искат гласа в ЮНЕСКО

  • 11 ноември 2013 06:58

  • 1022
  • 0
САЩ си искат гласа в ЮНЕСКО
©

Белият дом поиска от Конгреса да направи необходимото, за да бъде върнато правото на глас на САЩ в Организацията на ООН по въпросите на образованието, науката и културата, предаде Ройтерс.

Съветничката на президента по въпросите на националната сигурност Сюзън Райс заяви, че загубеното право на гласа на САЩ в организацията е позор. В Twitter тя призова Конгреса да поправи това изтъквайки, че приетият от американските законодатели закон, забраняващ финансирането на ЮНЕСКО заради приемането на палестинците, всъщност не наказва палестинците, а поставя Вашингтон в неизгодно положение, пише "Монитор".

САЩ останаха без правото си на глас в ЮНЕСКО в петък. Санкцията влезе в сила автоматично в съответствие с устава на организацията, след като изтече двегодишният срок след решението на Вашингтон да прекрати нейното финансиране. Решението бе взето въз основа на американското законодателство, забраняващо финансиране на която и да е агенция на ООН, признаваща искането на палестинците за собствена държава.

Вашингтон работи неуморно за възстановяване на финансирането, заяви Дейвид Килиън, постоянен представител на Вашингтон в организацията пред делегатите на двугодишната обща конференция в Париж. Генералният директор на ЮНЕСКО Ирина Бокова също изрази съжаление за отнемането на правото на глас на САЩ. Тя подчерта, че Вашингтон има жизненоважна роля в организацията.

„Не е въпрос само на финансиране. Става дума за ценности. Това е „умната сила“, от която толкова се нуждаем днес, за да поставим основите на траен мир и устойчиво развитие”, заяви тя.

ЮНЕСКО е организацията, която обявява местата за световно наследство, подпомага развиването на глобално обучение и подкрепя свободата на пресата. САЩ внасяха 240 милиона долара в организацията, или общо 22% от бюджета й

Спирането на финансирането наложи съкращаване на програмите й.

Общо 13 страни са загубили правото си на глас, след като са спрели да плащат вноските си. САЩ и Израел спряха да ги плащат в знак на протест срещу приемането на Палестина за 195-ата членка на организацията, но сред останалите страни има такива, които са засегнати от природни бедствия, конфликти и икономически трудности. Останалите 11 страни са Доминика, Малдивските острови, Малта, Маршаловите острови, Ниуе, Папуа-Нова Гвинея, Сан Томе и Принсипи, Свазиленд и Сиера Леоне.

Последвайте канала на

Борислава Борисова
1022 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини