САЩ се отказаха от доставка на оръжие за Турция заради Иран

  • 22 октомври 2013 12:12

  • 1133
  • 0
САЩ се отказаха от доставка на оръжие за Турция заради Иран
©

Конгресът в САЩ е спрял доставката на 10 безпилотни самолета Predator за Турция заради сътрудничество с Иран, пише "Дневник".

Преди дни стана ясно, че началникът на турското разузнаване Хакан Фидан е разкрил ирански агенти, работещи за "Мосад", пред иранското разузнаване. Събитието е станало в началото на миналата година.

САЩ трябваше да доставят безпилотните самолети на Турция през юни 2012 г., но това бе отложено от Конгреса заради близките отношения между турското разузнаване MIT и иранските им колеги.

Според турския вестник "Хюриет" турските разузнавателни агенции смятат, че статията за разкритието е част от преднамерена кампания за очерняне на Хакан Фидан. "Виждаме тази медийна кампания като атака, зад която може да стои Израел", заяви източник от разузнаването пред "Хюриет." "Особено след историята във Washington Post на 17 октомври и допълнителните разкрития в Йерусалим."

По-рано този месец Wall Street Journal публикуван статия за Фидан. Съобщава се, че американското разузнаване не е доволно от него, тъй като той участва в доставките на оръжия за джихадистите в Сирия.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
1133 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини