Многото учене пречи на спорта

  • 05 октомври 2013 19:04

  • 1133
  • 2
Многото учене пречи на спорта
©

Изтощи мозъка си и тялото ще го последва. Тази максима беше доказана от съвместно изследване на Университета в Кент и Френския институт за медицински и здравни проучвания, пише New York Times, пише "Стандарт".

Според него голямото умствено натоварване води до невъзможност за продължителни физически упражнения, независимо че тялото може да има достатъчно енергийни запаси.

Зависимостта между физическата активност и способността за мислене отдавна интригува учените. Повечето изледвания досега обаче показваха, че леки упражнения стимулират мозъка. От друга страна голямото физическо натоварване уморява хората и намалява способността им да мислят за известен период от време.

Досега обаче никой не беше обръщал внимание на обратната вероятност – че прекаленото мислене може да има отражение върху физическото състояние.

За да докажат теорията си учените изморявали група доброволци с комютърни игри на думи и след това определяли как това се отразява на общото състоянието на тялото им – на способността за движение и на мускулния тонус. Оказало се, че след продължителни занимания, доброволците чувствали тялото си изтощено.

Резултатите показват, че това няма значение за силата на последвало физическо натоварване, но има значение за продължителността му, обяснява един от авторите на изследването проф. Ромуалд Лепърс. Казано по-просто - когато мозъкът е уморен, упражненията изглеждат по-трудни и човек се отказва по-бързо, въпреки че все още има физическа сила.

Сега учените ще се опитат да докажат, че ако човек се научи да решава умствени задачи бързо и без да претоварва мозъка си, това може да му помогне и във физическата активност.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
1133 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
д-р Гълабин Боевски токсиколог в Бразилия.

2013.10.08 | 01:14

2
Интересно защо съществуват спортни училища след като не е добре да се учи, а само да спортува вярно, че футболистите печелят милиони не мъчени пари и повечето поне по веднъж минават през клиники за наркомани и алкохолици ама едва ли е полезен толкова спорта!?
Центурион

2013.10.08 | 01:14

1
А от много спорт и никакво учене цял живот наркотици продаваш и влизаш и излизаш от панделата като у вас си.

Добави коментар

Водещи новини