18 г. затвор за мъж, планирал да взриви Нюйркската фондова борса

  • 01 октомври 2013 13:14

  • 790
  • 0
18 г. затвор за мъж, планирал да взриви Нюйркската фондова борса
© Getty Images/Guliver

Нюйоркчанинът Сабирхан Хасаноф беше осъден вчера на 18 години затвор за сътрудничество с терористичната групировка Ал Кайда, предадоха Асошиейтед прес и ИТАР-ТАСС.

Хасаноф, който има двойно американско и австралийско гражданство, беше арестуван през лятото на 2010 година по обвинение, че е оказал материална подкрепа на Ал Кайда. Според прокурорите, той е проучил възможностите за извършване на атентат в сградата на Нюйоркската фондова борса и е изпрати доклад за това на своите съмишленици в Йемен. 37-годишният Хасаноф, който е работил като счетоводител в големите консултантски компании Кей Пи Ем Джи (KPMG) и ПрайсУотърхаусКупърс (PriceWaterhouseCoopers) се е снабдил и с устройство, което може да бъде използвано като детонатор, пише БТА.

През юни 2012 година Хасаноф изцяло призна вината си. Когато получи последната дума, той поиска от американците и роднините си прошка, че от 2007 до 2010 г. е поддържал Ал Кайда. "Трябваше да разбирам какво правя. Нямам оправдание", заяви той.

Получената от него присъда е с 2 години по-малка от максималната, която го заплашваше, след като призна вината си. Съдията заяви, че трябва да бъде изпратено възпиращо послание до други, които могат да приемат свързана с насилие ислямистка идеология.

Хасаноф, който е уйгур по националност и е роден в Китай, живее в Бруклин с двете си деца. През 2007 година той приел исляма.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
790 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини