Едуард Сноудън: Екстремисти опитали да се внедрят в американското разузнаване

  • 02 септември 2013 13:25

  • 1876
  • 1
Едуард Сноудън: Екстремисти опитали да се внедрят в американското разузнаване
©

 Ал Кайда и други вражески групировки няколко пъти се опитали да се внедрят в американски разузнавателни агенции, което ги накарало да проверяват хиляди свои служители, съобщи в. "Вашингтон пост“.

ЦРУ разкрило, че около една пета от кандидатите за работа с
подозрителен профил имали "значителни връзки с терористи и/или
враждебни разузнавателни служби", пише вестникът, който се
позовава на поверителен документ.

Този документ е предаден на "Вашингтон пост" на неуточнена дата от Едуард Сноудън, бившият сътрудник на Агенцията за национална сигурност, който получи временно убежище в Русия.

Страхът от проникване на вражески елементи е толкова голям, че миналата година Агенцията за национална сигурност предвидила проверки на най-малко 4000 души, получили достъп до работа с поверителни документи. Подозрителното поведение включва консултирането на поверителни бази данни от хора, които обикновено нямат достъп до тях, или свалянето на някои документи.

Но програмата, която струвала милиони долари, е дала сериозни забавяния и по-важното, не е засякла самия Сноудън, който е копирал голям брой строго секретни документи на Агенцията за национална сигурност. Според същия поверителен документ Агенцията за национална сигурност е в процес на създаване на огромна база данни, наречена "Уайлдсейдж" (Wildsage) за споделяне на деликатна информация между центровете за компютърна сигурност.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
1876 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2013.09.03 | 06:34

1
Докажете с факти че е така половината работи сами си ги създават американците

Добави коментар

Водещи новини