В момента САЩ харчат повече пари за разузнаване, отколкото по време на Студената война

  • 30 август 2013 11:06

  • 1637
  • 2
В момента САЩ харчат повече пари за разузнаване, отколкото по време на Студената война
©

Разходите на американските разузнавателни служби в момента са по-големи, отколкото в разгара на Студената война, съобщи ИТАР-ТАСС, като се позова на в. "Вашингтон пост".

Изданието сравнява сегашната ситуация с оценката на състоянието в края на 80-те години на 20 век, когато американците отделят най-много пари за разузнаване. Вестникът се позовава на секретен документ, предоставен от бившия сътрудник на специалните служби на САЩ Едуард Сноудън. Резюмето на Националната разузнавателна програма на САЩ показва, че "черният бюджет" на американското разузнаване за 2013 г. възлиза на 52,6 милиарда долара. Ако към тази сума се прибавят определените 23 милиарда долара за разузнавателна дейност по линия на Пентагона, общият размер на средствата надхвърля разходите за разузнаване на САЩ в края на 80-те години, оценявани на 71 милиарда долара.

Според вестника след атентатите от 11 септември 2001 г. разузнавателните служби на САЩ са създали разузнавателен гигант, обхващащ 16 специализирани ведомства, но продължават да не успяват да снабдят президента с решаваща информация по редица заплахи за националната сигурност. След атентатите от 11 септември 2001 г. САЩ са похарчили над 500 милиарда долара за разузнаване, създавайки по този начин "империя на шпионажа", която според служители постига основната си цел - предотвратяване на ново катастрофално терористично нападение в Америка.

Публикуваните данни показват, че 14,7 милиарда долара от бюджета за разузнаване са определени за ЦРУ, което заема господстващо положение в това отношение, изпреварвайки с голяма разлика Агенцията за национална сигурност и Националното управление за военно-космическо разузнаване, на които се падат съответно 10,5 и 10,3 милиарда долара.

Последвайте канала на

Филип Епитропов
1637 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар

2015.01.14 | 00:41

2
ЗАРАДИ АГРЕСИВНАТА ПУТИНОВА ПОЛИТИКА
Soul

2015.01.14 | 00:41

1
...според теб "америка" няма агресивна политика.. :))) погледни фактите (малоумни) за последните 30г. "америка" колко пъти е нападала и Русия колко пъти е нападала... това каква политика е според теб "просветени"

Добави коментар

Водещи новини