САЩ ще разсекретят документи за шпионските си програми

  • 31 юли 2013 08:40

  • 1052
  • 0
САЩ ще разсекретят документи за шпионските си програми
©

Американските шпионски агенции планират да обнародват разсекретени документи за програмите за следене на комуникациите от страна на Агенцията за национална сигурност, разкрити от бившия й сътрудник Едуард Сноудън, както и материали, засягащи тайния съд по разузнаването.

Това заяви за Ройтерс представител на разузнавателните служби, пожелал анонимност, информира БТА. Според в. "Лос Анджелис таймс" се очаква това да стане още днес, когато заместник-главният прокурор Джеймс Коул, заместник-директорът на Агенцията за национална сигурност Джон Инглис и други представители се явят пред юридическата комисия на Сената, предаде ДПА. Разсекретените документи имат за цел да предоставят на обществеността по-пълна информация в изпълнение на обещанието на директора на националното разузнаване Джеймс Клапър за повече прозрачност.

В документите ще има информация и за Съда по надзора над разузнавателните операции в чужбина, добави цитираният от Ройтерс представител. Този съд заседава тайно и взема решения по молбите на правителството за следене на телефонни и интернет комуникации. В. "Вашингтон пост" писа, позовавайки се на високопоставени американски представители, че една от съдебните заповеди, които администрацията планира да разсекрети, е била издадена през април. Тя нарежда на компанията "Верайзън комюникейшънс" да предаде на АНС голям брой разпечатки на телефонни разговори на американски граждани. Сноудън е обвинен по американския закон за шпионажа и продължава да бъде блокиран на международното летище "Шереметиево" в Москва, търсейки убежище в страна, която няма да го предаде на САЩ.

Последвайте канала на

Филип Епитропов
1052 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини