Осама ни трябва мъртъв

  • 03 август 2011 09:32

  • 2317
  • 0
Осама ни трябва мъртъв
©

Тюлените (американските морски пехотинци) получили заповед да не взимат пленници, пише в. "Ню Йоркър".

"Въпросът за задържането на Осама никога не бе обсъждан. Решението бе взето за броени секунди. Никой не искаше пленници", твърди офицер от специалните части. Според военния след като ЦРУ получило информация за местонахождението на Осама бин Ладен сред специалните части имало разногласия как да бъде проведена акцията по обезвреждането му. Ръководителят на пентагона Робърт Гейтс е бил против изпращането на хеликоптери в Аботабад. Той е припомнил заложническата драма в американското посолство в Техеран през 1980 г., когато два вертолета се сблъскали и 8 войници са загинали. Вместо това ръководителят на силовото ведомство е предложил използването на стратегически бомбардировачи. Това според Гейтс би могло да избегне присъствието на американски военни в Пакистан. Командването на ВВС отклонило предложението, защото при бомбардировката би трябвало да се използват 32 бомби. Това би могло да предизвика земетресение.
Операцията през нощта 1 срещу 2 май била проведена при почти пълно радиомълчание. Малко преди пристигането си единият от вертолетите се повредил и бил принуден да направи аварийно кацане. Портата на къщата в град Аботабад била взривена. Първо бил убит куриерът на бин Ладен и неговият брат. По-късно американците застреляли и единия от синовете на ръководителя на терористичната мрежа Халид, който не бил въоръжен.
Тюлените се качили на третия етаж, където бил Осама. Той се прикрил с една от жените си. Съпругата била ранена в крака и паднала. Тогава войник е убил Осама с два куршума – един в корема и един под лявото око. Цялата акция била проведена за около два часа.

Смъртта на бин Ладен
бе потвърдена от Ал Кайда на 6 май. По-късно за негов наследник бе избран 60-годишният Айман ал Зауахири.

 


 

Последвайте канала на

Валери Зайцев
2317 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини