САЩ готвят нови санкции срещу Сирия

  • 03 август 2011 06:18

  • 818
  • 0
САЩ готвят нови санкции срещу Сирия
©

САЩ планират допълнителни санкции срещу членове на сирийското правителство, съобщи говорителят на Държавния департамент Марк Тонър, цитиран от ИТАР-ТАСС.

"Възнамеряваме да наложим нови санкции над сирийското държавно ръководство. В момента Държавният департамент проучва в какви мащаби да бъдат допълнителните наказателни мерки, които ще се приемат към представители на управляващия режим. Целта ни е да постигнем политическа и икономическа изолация на сирийския президент Башар Асад", заяви Тонър.

"САЩ трябва да наложат сурови санкции в отговор на избиването на цивилни от военни по заповед на президента Асад", заяви републиканският сенатор Марк Кърк. Той внесе предложение да се санкционират фирми, които инвестират инвестират в енергийния сектор на Сирия или закупуват петрола й.

Сред вносителите на законодателната мярка са и сенаторът демократ Кърстин Джилибранд и независимият сенатор Джо Либерман, който заяви, че е време да се окаже натиск "за демократичен преход, който отразява волята на сирийския народ".

Сирийските военни сили трети пореден ден продължиха операцията си в град Хама.

Според правозащитници в понеделник и вторник силите на Асад са убили 27 цивилни в цялата страна, от които 13 в Хама, където от неделя подкрепени от танкове военни части се опитват да си върнат контрола над града.

С това през последните три дни броят на убитите цивилни в Сирия става най-малко 137 души, от които най-малко 93 в Хама, по данни на очевидци, местни жители и правозащитници.

Последвайте канала на

БТА
818 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини