Едуард Сноудън е напуснал Хонконг (обновена)

  • 23 юни 2013 13:37

  • 2699
  • 2
Едуард Сноудън е напуснал Хонконг (обновена)
©

Бившият оперативен сътрудник на американското разузнаване Едуард Сноудън се намира в руското въздушно пространство. Сноудън е получил помощ да намери политическо убежище в „демократична страна”, съобщи сайтът „Уикилийкс”.

„Сноудън в момента се намира в руското въздушно пространство, придружен от съветник в областта на законите от „Уикилийкс”, се посочва в съобщение в сайта. На 22 юни властите в САЩ предявиха обвинения в шпионаж срещу бившия разузнавач Едуард Сноудън и поискаха от ръководството на Хонконг той да бъде задържан. Сноудън разгласи в медиите документи, свързани със строго секретната програма на САЩ за подслушване и следене в интернет. САЩ също така призоваха властите в Хонконг да арестуват Сноудън в рамките на издадената заповед за арест. Сноудън замина за Хонконг наскоро, след като напусна работата си в Националната агенция за сигурност на САЩ, където е работел с класифицирани документи.

Документите, които Сноудън оповести пред медиите, разкриват, че американските разузнавателни служби събират огромно количество информация от телефонни разговори и интернет за хора по цял свят. Сноудън посочи, че е важно да разкрие данните за масовото следене на частния живот на хората от страна на американското правителство.

Крайната точка на пътуването на Едуард Сноудън е Венецуела, информира агенция Интерфакс като се позова на източник от обкръжението на бившия сътрудник на американското разузнаване. „Той избра сложен маршрут с надеждата, че няма да бъде задържан и ще успее спокойно да стигне до крайната си точка - Венецуела. Предстоят му общо три полета - Хонг Конг - Москва; Москва - Хавана; Хавана - Каракас”, съобщава източникът.

Последвайте канала на

Филип Епитропов
2699 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар

2013.06.25 | 10:32

2
Това ние го знаем нмого-добре,и не е само сащ,те вече са на гъзъ на географията,последна дупка на кавала или както го наричате вие все тая.САЩ отдавна са в упадък щом ги пляскат араби и евреи по демократичните им уж дупенца.Да ви го набадем и аз един път.САЩ хахахахахахахахахаха....................
hm

2013.06.24 | 19:04

1
чуда се на това момче,за какво рискува толкова,за да каже нещо което се знае от всеки човек.

Добави коментар

Водещи новини