САЩ разкриха списък на най-опасните затворници в Гуантанамо

  • 18 юни 2013 14:15

  • 3484
  • 0
САЩ разкриха списък на най-опасните затворници в Гуантанамо
©

САЩ разкриха списък с имената на 46 затворници в затвора в Гуантанамо бей срещу които няма доказателства за опити за тероризъм, но са твърде опасни, за да се освободят, съобщи БиБиСи.

Разкриването на имената е в отговор на свобода на информацията по молба на "Маями Хералд".

Така администрацията на САЩ за първи път обнародва списък на най-опасните затворници в Гуантанамо. В понеделник Пентагонът изпрати документа в комисиите по въоръжените сили в Сената и Камарата на представителите.

Повечето от тях са от Йемен и Афганистан.

"Маями Хералд" отбелязва, че затворниците са твърде опасни, за да бъдат прехвърляни и не могат да бъдат съдени поради недостиг на доказателства.

Миналият месец Барак ОбамаБарак Обама Барак Обама - политик и 44-и президент на САЩ. Роден е на 4 август 1961 г. в Хавай. Той е първият отново изрази позицията си за затваряне на затвора.

От 166 затворници 86 ще бъдат прехвърлени, ако условията бъдат изпълнени, включително 56 от Йемен.

Списъкът с безсрочно задържаните затворници е подготвен още от 2010 година, но не беше изнесен в публичното пространство.

Той включва 26 граждани на Йемен, 12 афганистанци, трима от Саудитска Арабия, двама от Либия, един от Кения, един от Мароко и един от Сомалия.

Двама афганистанци, които са били в списъка, са починали. Единият от сърдечен удар, а другият се е самоубил.

Повече от 100 арестанти започнаха гладна стачка в началото на февруари с искане да се прекрати задържането им без присъда. Много от тях са задържани повече от десетилетие.

Последвайте канала на

Весела Найденова
3484 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Свързани галерии

Водещи новини