В САЩ обвиниха тунизиец за подкрепа на международния тероризъм

  • 10 май 2013 07:40

  • 536
  • 0
В САЩ обвиниха тунизиец за подкрепа на международния тероризъм
©

Тунизиец беше обвинен в Ню Йорк за опит да остане нелегално в САЩ с цел да създаде мрежа за вербуване на терористи, съобщиха АФП и АП, като се позовават на съдебните власти.

Ахмед Абаси беше арестуван на 22 април на международното летище "Джон Ф. Кенеди", но обвинителният акт беше оповестен вчера. Американските власти го наблюдавали откакто пристигнал в САЩ от Канада в средата на март. Абаси редовно се срещал с агент на ФБР под прикритие и с друг тунизийски граждани, Чихеб Есегхайер, който по-късно беше арестуван в Канада в рамките на разследване на заговор за нападение срещу пътнически влак в района на Торонто. По време на разговори с Есегхайер и агента от ФБР Абаси споделил "желанието си да извърши атентати срещу мишени в Съединените щати и други страни" и "намерението си да предостави подкрепа и финансови средства на терористични организации", заяви представител на прокуратурата в Манхатън.

Пред агента от ФБР той казал, че планът на Есегхайер за атентат срещу влак бил добър, но времето не било правилно избрано. Вместо това той предложил друг заговор - да заразят въздуха или водата с бактерии, което да доведе до гибелта на поне 100 000 души. Есегхайер обаче не бил съгласен с подобен план. Абаси предложил също да помагат на терористични организации като "Джебхат ан Нусра" в Сирия или Ал Каида в Ирак, като пращат пари или оръжия.

Последвайте канала на

Филип Епитропов
536 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини