Обама иска да се затвори Гуантанамо

  • 30 април 2013 18:57

  • 1105
  • 1
Обама иска да се затвори Гуантанамо
© Снимка © Getty Images/Guliver

Американският президент Барак ОбамаБарак Обама Барак Обама - политик и 44-и президент на САЩ. Роден е на 4 август 1961 г. в Хавай. Той е първият заяви, че не иска обявилите гладна стачка затворници от Гуантанамо да умрат, предаде БТА, позовавайки се на Франс прес.

Същевременно президентът подчерта, че не е изненадан от проблемите, възникнали в затвора, намиращ се в американската база в Куба.

Президентът обеща да положи нови усилия за затваряне на центъра за задържане. Той подчерта, че неговата администрация ще поднови диалога с Конгреса в тази насока, за да бъдат преодолени препятствията пред закриването на затвора, предаде Ройтерс.

"Считам, че военният затвор в Гуантанамо трябва да бъде закрит. Той не е нужен. Той ни излиза доста скъпо и не е ефективен, а само вреди на нашия имидж на международната сцена", посочи Обама, цитиран от ИТАР-ТАСС.

Президентът обаче не поясни как ще преодолее както препятствията пред този замисъл в Конгреса, така и пречките от политическо и юридическо естество, отбелязва Ройтерс.

В Гуантанамо сега се намират 166 затворници. Над 90 от тях съблюдават гладна стачка.Тя беше обявена от няколко затворници още на 6 февруари и се организира в знак на протест, че хората са държани в затвора без предявени обвинения или съдебно дело. Постепенно към нея се присъединиха още задържани.

Последвайте канала на

1105 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2013.05.02 | 09:32

1
Той "бореца за мир" това го обещаваше , че веднага ще го направи като стане президент...

Добави коментар

Свързани галерии

Водещи новини