Буш-младши открива президентска библиотека

  • 24 април 2013 07:45

  • 683
  • 0
Буш-младши открива президентска библиотека
©

Бившият американски президент Джордж Буш син ще открие утре президентската си библиотека, в присъствието на президента Барак ОбамаБарак Обама Барак Обама - политик и 44-и президент на САЩ. Роден е на 4 август 1961 г. в Хавай. Той е първият и бившите президенти Джими Картър, Бил Клинтън и Джордж Буш баща, предаде БТА, цитирайки Ройтерс.

Това ще е първата среща на петимата живи президенти от януари 2009 г. Ще присъстват също първата дама Мишел Обама и предшественичките й Барбара Буш, съпруга на Джордж Буш баща и майка на младия Буш, и Хилари Клинтън, бивш държавен секретар в първия мандат на Барак ОбамаБарак Обама Барак Обама - политик и 44-и президент на САЩ. Роден е на 4 август 1961 г. в Хавай. Той е първият. Президентският център "Джордж Уокър Буш" в Южния методистки университет ще прави изследвания за президентството на Джордж Буш, включително за терористичните нападения срещу САЩ на 11 септември 2001 г. и последвалите войни в Афганистан и Ирак. Анкета на Ен Би Си и "Уолстрийт джърнъл" показва, че 44 на сто от американците имат негативно мнение за Буш, а 35 на сто го оценяват положително. Но експертът по история на президентските управления Марк Ъпдегроув смята, че библиотеката и музеят може да помогнат за преодоляване на негативното отношение, посочва Ройтерс. "Когато напуснат Белия дом, президентите имат възможност да "излъскат" наследството си и да продължат добрата работа, започната в Белия дом, без да са подложени на натиска на политиката и проблемите на страната и на света", казва той.

Библиотеката на Буш ще е 13-ата президентска библиотека в САЩ и третата в щата Тексас, който ще стане щатът с най-много президентски библиотеки, посочва Ройтерс. В нея ще се съхраняват 70 милиона страници документи, 43 000 артефакта, 200 милиона имейли и 4 милиона дигитални снимки. Тя е президентската библиотека с най-голямата колекция от дигитални документи. Фондацията "Джордж Уокър Буш" събра около 250 милиона долара за библиотеката, която ще стане част от Управлението на националните архиви. Откакто напусна Белия дом, 66-годишният Буш живее в Далас и се е посветил на семейството си, на планирането на президентския център, на голф, рисуване и каране на колело в планината, каза Марк Лангдейл, президент на фондацията "Джордж Уокър Буш".

Последвайте канала на

Филип Епитропов
683 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Свързани галерии

Водещи новини