Братя чеченци взривили Бостън, градът е под обсада (видео)

  • 19 април 2013 09:15

  • 27784
  • 51
Братя чеченци взривили Бостън, градът е под обсада (видео)
© gettyimages

Двама братя от Чечения са атентаторите от маратона в Бостън, пише в. Ню Йорк пост.

26-годишният Тамерлан Царнаев е починал малко след ареста си. Той бе закопчан в квартала на града в щата Масачузетс Уотъртаун след престрелката в Масачузетския институт по технологии между двама младежи и силите за сигурност, при която бе убит полицай. Като причина за смъртта му полицията посочи, че той е бил ранен при операцията по задържането и починал от раните си в болница. По-късно лекар посочи, че младежът също е получил инфаркт, но отказа да разкрие подробности. Медикът нито потвърди, нито отрече, че починалият е имал експлозиви по тялото си. Негов колега допълни, че по тялото на убития е имало рани от куршуми и от взривове. Починалият терорист е този, който носи черна бейзболна шапка. Тамерлан е бил арестуван през 2009 г. заради нападение над приятелката си. Имаше предположение, че той се казва Боб Ор, а по-рано бе наречен от потребители на Facebook Майк Мулугета. В акаунта на Тамерлан в YouTube албума Терорист.

При обиска в студентско общежитие, при който се издирва вторият участник, са били намерени тенджери под налягане и експлозиви. Съдовете и веществата приличат на използваните при двойния взрив на традиционното спортно мероприятие в Бостън. По-късно от щатската полиция заявиха, че става дума за атентаторите от 15 април. Търсеният е брат на чеченеца и се казва Джохар. Той е на 19 години и е пристигнал в САЩ преди една година със стипендия, за да следва инженерство. По-рано потребители на социалната мрежа посочиха, че издирваният се казва Сунил Трипати, изчезнал през март студент. Джохар носи бяла шапка, допълни служителят на реда. Пред жилището на чеченеца има много въоръжени полицаи. Двамата имат две сестри, допълва директорът на гимназията, където са учили братята. Чичо на братята разказа, че Джохар му се обадил и съобщил за смъртта на Тамерлан.

От силите за сигурност предупредиха жителите да не отварят вратите си на никого, докато не се убедят, че това са полицаи или познават добре хората. Междувременно въздушното пространство над града бе затворено на ниска височина. В квартала може да се помирише дим, военни хеликоптери кръжат над сградите. Съобщава се за арестувани в жилището на Джохар мъж и жена, като жената е оказала съпротива и за евакуирани, но все още няма потвърждение на информацията. Очевидци разказват за експлозии. В същото време потребителят на Twitter @Dzhokhar_A пише: Тези специални части изглеждат смешни. Вероятно профилът е фалшив, предполага Скайнюз. Полицията в съседния на Масачузетс щат Кънектикът съобщи за кола, в която вероятно се намира Джохар.

Студентите нямат право да излизат от общежитията и полицията претърсва всички помещения врата по врата. В операцията, която започна в тъмните часове в Бостън и продължава и сега, участват хиляди тежковъоръжени полицаи, които търсят експлозиви. Властите предупредиха хората да останат по домовете си. Представител на властите посочи, че издирваният е избягал с крадена кола, в която има взривни устройства. Царнаеви казали на водача, че точно те са извършили атентата. По данни на Си Ен Ен Джохар е премазал брат си, след като той е бил застрелян от полицаите при ареста.

По данни на агенция Блумбърг зрител на маратона е помогнал за издирването на един от терористите. Джеф Бауман, който чакал приятелката си, участвала в бягането, видял как до него се доближил човек с раница на гърба. Непознатият е оставил багажа си и след малко раницата гръмнала. Бауман бил хоспитализиран и му били ампутирани краката. Сред операцията той е поискал хартия и химикалка. Мъжът написал: раница, видях го, той ме гледаше. ФБР се свързало с пострадалия и агентите разбрали кого да търсят.

По-рано ФБР публикува снимките  на заподозрените за кървавия акт на 15 април, при който загинаха трима души. Двамата мъже са били хванати от охранителни камери, разположени до мястото на трагедията.

Потребители на интернет в Чечения обвиняват САЩ, че искат да намерят изкупителна жертва в лицето на техните сънародници. Бащата на Царнаеви посочва, че по-малкият му син е истински ангел.

Заподозреният атентатор от Бостън Джохар Царнаев е пускал в профила си в руска социална мрежа линкове към ислямистки и други уебсайтове, в които се призовава за независимост на Чечения, предаде Ройтерс. Рускоезичния сайт за социални контакти "В контакте" днес бе засипан от обидни коментари на руски и английски език по адрес на Царнаев. На уебсайта Царнаев младши посочва, че е завършил държавна гимназия в град Кеймбридж, Масачузетс, а основното си образование - в Дагестан, руска република, която граничи с Чечения. Отбелязва, че владее английски, руски и чеченски. В графата за възгледи за света е вписал "ислям" и е добавил текст в смисъл, че няма друг Бог освен Аллах. Царнаев е добавил също линкове към видеоклипове на бойци от сирийската гражданска война и къмислямистки сайтове, както и линкове към страници, прокламиращи независимост на Чечения.

Масачузетският щатски университет в Дартмут е затворил кампуса си и е наредена евакуация, след като бе потвърдено, че заподозреният за бостънския атентат Джохар Царнаев е регистриран там, предаде АП. Представители на управата е уточниха дали Царнаев учи там и дали действително е живял в кампуса, като казаха само, че предпазната мярка е израз на предпазливост. Студентката Бри Маккарън каза за агенцията, че полицейски екипи са влезли на територията на кампуса. По думите й студенти, които познават Царнаев, твърдят, че той живее в едно от общежитията. Всички са в паника, каза тя. Дартмут е на 65 км южно от района, където властите издирват Царнаев.

Последвайте канала на

Валери Зайцев
27784 51

Свързани новини

Коментари 51

Добави коментар
Августина

2014.01.17 | 19:28

51
Чудя се - учил в цивилизовани и престижни учебни заведения, живял в САЩ - страна с високи жизнени стандарти, високи технологии, интересна и привлекателна за цял свят попкултура и тоя тъп чеченец - хоп исляма та исляма, алах бог. Това е ретроградна религия, промити мозъци, болни души.

2014.01.17 | 19:28

50
Тази случка трябва да отвори очите на света за това, какво струва на Русия да живеят с чеченците. При това целият западен свят непрекъснато да ги защитава и да ги нарича "бунтовници". Те са си убийци и векове наред са били такива.Не е нужно да се търси причина за зверствата им. Има притча за жабата и скорпиона -"такава им е природата"

2013.04.20 | 16:59

23
Поредния американски цирк, намирисва тая работа та чак вони. Не можаха да намерят кой е виновен или те сами са виновни и сега дай тия двамата ще са.

2013.04.21 | 00:00

49
Cirkat e ruski, sorry.Edin vid vijte gi 4e4encite kakvi ob6ti vragove sa ni ,hahahahahahahah

2013.04.21 | 00:00

48
Alo, smenete si ostarelite novini, stiga ste 4akali razre6enie ot Moskva!
Българин

2013.04.20 | 22:57

47
Ха сега да видим,като са чеченци Обама дали ще влезе в Чечня.Ще влезе ама ще има да духа калашниковата цев докато се зачерви.

2013.04.20 | 17:00

33
Колко нелепо звучи само, да организираш атентат в най-полицейската държава в света и да си зарежеш експлозивите в студентското общижитие... Дали атентатори с такъв потенциал ще правят толкова нелепи грешки? Истории за балъци!!! Каквото и да кажат очевидно ще им се размине. Могат да взривяват кули, маратони, даже цели страни, защото "имали" оръжия за масово поразяване ----> USsr
Аз

2013.04.20 | 22:49

46
Абе мойто момче или момиче, какъв потенциал те е патил. Щях да им призная потенциала, ако с това количество експлозиви имаше поне 300 убити и поне 10 пъти повече ранени. И да не съм голословен, малко сметки - 2 тенджери под налягане /по 8-10 литра всяка/ - общо 16 литра. Плътност на тринитротоулена /взимам тринитротоулен, тъй като е приет за еталон/ 1660 кг/м3 => 25,6 кг. тринитротоулен. Най-голямата простотия /при условие, че целта са разрушения и жертви/ е да го детонираш в тенджера под налягане. Защо е така няма да пиша, защото рискувам да попадна под ударите на закона. Само ще дам един жокер - за силата на експлозията, здравината на опаковката не е толкова важна, има нещо много по-важно. Всеки, служил в армията може да ти каже какво прави едно артилерийско гръмче /400 гр. тринитротоулен/. Та тия са били пълни аматьори. И накрая - всички, които са обект на терористични атаки имат много голям късмет, че терористите са нискообразовани - ако бяха учили повече физика и химия, щеше да има доста повече жертви и разрушения. В химията има едно правило - най-мощните експлозиви, най-силните отрови и най-силните наркотици се правят най-лесно.
niki

2013.04.20 | 22:41

45
tova e rabota na onezi fanatici arabite s promiti mozaci koito znaqt samo da kre6tqt: allahu akbar
10

2013.04.20 | 13:57

10
Стига си спамил бе, и малките деца знаят, че САЩ са тези, които спонсорират терористите, за да имат повод да направят това и онова...то така лесно се отвличат 4 самолета, не къде да е, а в една от силните и охранявани държави, и после се блъскат в центъра на НЙ!
niki

2013.04.20 | 22:41

44
kadeto mine islqma treva ne nikne
niki

2013.04.20 | 22:41

43
vsi4ki teroristi sa musulmani, tova e nai gadnata fanatizirana papla4
blabla novini

2013.04.20 | 22:33

42
edni izmisleni novini pi6ete 4e stanahte smqh za sweta.edin pat se sprete da 4etete na6ite komentari da widiti za kvo stawa wapros

Добави коментар

Свързани видеа

Свързани галерии

Водещи новини