Очевидец на взрива в Тексас: Беше като при ядрена eксплозия (обновена)

  • 18 април 2013 09:04

  • 2099
  • 0
Очевидец на взрива в Тексас: Беше като при ядрена eксплозия (обновена)
©

Взривът бе като ядрена експлозия, каза очевидец на взрива в Тексас, предаде Скайнюз.

Инцидентът във фабриката за торове около град Уест стана късно снощи българско време и е причинил трус с магнитуд 2,1 по скалата на Рихтер, допълва британската медия. Друга свидетелка разказва как е избърсвала кръвта от ранените и давала одеяла на пострадалите си съграждани. Взривната вълна е била усетена в радиус от 25 километра, допълва жител на пострадалия район.

Според властите може да се взриви още един резервоар и е извършена евакуация на населението на града. По информация на Скайнюз в завода има около 22 тона вещества, които могат да се взривят.  Представители на полицията претърсваха домовете, за да се уверят, че всички жители на Уест са напуснали района. Огнеборците потушиха възникналия при инцидента пожар. Работата на служителите бе затруднена заради силния вятър, допълва АП. Опасността от нова експлозия е отминала. 

Аварията в предприятието е довела до десетки жертви, като все още няма точна информация за броя на жертвите. По-рано се съобщаваше, че при взрива са загинали между 60 и 70 души. По първите потвърдени данни жертвите са 9 - двама медицински работници, шестима пожарникари и полицай. В болниците са прието около 100 души, като състоянието на 14 от тях е критично. Към пострадалите райони са изпратени допълнително още 250 медици.

Собственикът на предприятието е изпратил доклад на федералните и щатските власти, че фабриката отговаря на всички изисквания за безопасност и няма риск от инциденти. През 2006 г. компанията е била пред риск да не получи разрешително за дейността си от губернатора на южния щат. Проблемът е бил в замърсяване на околната среда.

Точната причина за инцидента все още не е установена. Най-вероятната версия е промишлена авария.

Последвайте канала на

Валери Зайцев
2099 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини